LCHF-ruokavalio tarkoittaa hyvää ja puhdasta ruokaa. Yritämme välttää epäterveellisiä prosessoituja ja jalostettuja ruokia. Hyvä ohjenuora on, että mikäli ymmärrät miten voisit helposti valmistaa tämän tuotteen omassa keittiössäsi, se on ok. Tai mitä lyhyempi sisällysluettelo, sen parempi.
Soija on hyvä esimerkki tästä – se on usein erittäin prosessoitua. Japanilaiset ja kiinalaiset ovat vuosisatojen aikana syöneet sitä fermentoituna noin teelusikallisen verran vuorokaudessa. Länsimaissa monet kasvissyöjät ovat vaihtaneet eläinproteiinin syönnin soijavalmisteisiin, ja syövät niitä jopa yli 200 grammaa vuorokaudessa. Soija on vähähiilihydraattista, mutta vältämme sitä terveyssyistä. Tutkimusten mukaan soija saattaa vaikuttaa epäedullisesti mm hormonitasapainoon sekä kilpirauhaisen toimintaan.
Proteiinijauheet, -patukat ja light-tuotteet sekä margariinit kuuluvat samaan kategoriaan kuin soijavalmisteet: mikäli meille on epäselvää, miten valmistaisimme tuotteen helposti omassa keittiössämme, meidän ei tulisi syödä sitä. Proteiinia saa tarpeeksi hyvistä luonnon proteiinilähteistä, kuten täysrasvaisista meijerituotteista.
Silloin kun on mahdollisuus valita mitä suuhunsa laittaa, kannattaa valita hyviä raaka-aineita. Voi pehmenee pöydässä, jos vedät siitä siivuja juustohöylällä ja asetat kauniiksi ruusuksi lautaselle. Vaihtoehtoisesti voit laittaa voita ja oliiviöljyä kippoon ja painella tasaiseksi massaksi haarukalla, sekoittaa mukaan yrttejä tai valkosipulia ja viimeistellä sormisuolalla – herkullista!