Alkuperä, lääketiede ja puolestapuhujat

LCHF-ruokavalion alkuperä

William Banting (1796-1878) oli englantilainen hautausurakoitsija ja puuseppä, joka historiankirjojen mukaan kärsi vuosikaudet ylipainosta, ollen leveämpi kuin mitä hän oli pitkä. Polviin ja niveliin sattui, ja hänellä oli vaikeuksia käydä vessassa, koska hän oli niin iso. Hän oli konsultoinut monia eri lääkäreitä saamatta vaivaansa mitään toimivaa apua. Kun hän oli menettämässä kuulonsa (rasva painoi sisäkorvaa), hän hakeutui korvalääkäri William Harveyn vastaanotolle. Harvey suositteli totaalista ruokavaliomuutosta, joka pohjautui ranskalaisen fysiologi Claude Bernardin ajatuksiin maksan, sokerin ja tärkkelyksen roolista aineenvaihdunnassa.

Banting aloitti ohjeiden mukaisen vähähiilihydraattisen ruokavalion, laihtui ja oli niin innoissaan uudesta ruokavaliostaan, että julkaisi Letter on Corpulence Addressed to the Public -kirjasen vuonna 1863. Julkaisun sisältämät ajatukset tyrmättiin yleisesti lääketieteen edustajien parissa, mutta suuri yleisö otti ne innolla vastaan havaittuaan ruokavalion toimivaksi. Hänen ruokavalioperiaatteensa levisivät niin laajalle, että ruotsin kielen verbi banta (suomeksi laihduttaa) on johdettu hänen nimestään.

William Bantingia voidaan perustellusti pitää vähähiilihydraattisen ruokavalion “isänä”, vaikka Robert Atkins melkein 100 vuotta myöhemmin oli se henkilö, joka teki ruokavaliosta maailmanlaajuisesti tunnetun 1950-luvun lopussa.

LCHF ja lääketiede

Suurin osa lääkäreistä kyseenalistivat LCHF-ruokavalion jo 1800-luvulla, mutta kansa rakasti sitä. Tilanne lienee sama tänään, 150 vuotta myöhemmin. Laihdutuksen suhteen olemme kuitenkin päässeet jo aika pitkälle LCHF-ruokavalion kanssa: on lääkäreitä, jotka ovat ruokavalion puolestapuhujia, ja on lääkäreitä, jotka ovat sitä mieltä, että tämä ruokavalio toimii hyvin, mutta eivät halua sanoa, että tämä on parempi kuin jokin muu laihduttava ruokavalio. Mutta edelleen on myös lääkäreitä, jotka suhtautuvat negatiivisesti tähän ruokavalioon. Tämä ei ole yllätys. Mitä enemmän asiasta keskustellaan ja mitä enemmän sitä tutkitaan, sitä parempi!

Laihduttaminen on kuitenkin suhteellisen neutraalia verrattuna sairauksien hoitoon. Terveyteen liittyviä toimijoita ja heidän lausuntojaan valvoo Suomessa mm. Valvira. Viranomaiset määrittävät tarkasti, mitä voidaan terveyteen liittyen sanoa ja mitä ei, mitä voidaan luvata ja mitä ei.

LCHF hyvinvointia edistävänä ruokavaliona

Suomessa suositellaan lautasmallia, jossa ½ lautasesta on salaattia tai kasviksia, ¼ on proteiinia ja ¼ on puhdasta hiilihydraattia kuten perunaa tai pastaa. Rasvaa ei juurikaan ole. Mikäli potilas on sairas, häntä hoidetaan lääkkeillä. Maailmalla asiaa ei katsota yhtä konservatiivisesti, ja esimerkiksi naapurimaassamme Ruotsissa monet lääkärit suosittelevat tiettyjen vaivojen helpottamiseen vähähiilihydraattista ruokavaliota lääkehoidon lisäksi.

Ruotsissa LCHF-ruokavalion on todettu tukevan potilaan parantumista esimerkiksi erilaisissa tulehdustiloissa, jotka eivät parane itsestään. Tällaisia tulehdustiloja ovat esimerkiksi erilaiset allergiat, allergiset ihottumat, migreeni, ärtyneen suolen oireyhtymä, Crohnin tauti ja 2-tyypin diabetes. Nämä tulehdukselliset sairaudet vaativat lääkitystä, mutta olon ja terveyden kohentumiseen tarvitaan myös elämäntapamuutos. Ruotsissa Socialstyrelsen suhtautuu LCHF-ruokavalioon suopeammin kuin Suomen vastaava viranomainen Valvira, ja ruokavalio on Ruotsissa hyväksytty hoitomuoto tai hoidon tukimuoto sekä laihdutukseen että moneen yllämainittuun sairauteen.

Lääkäri Marcelo Campos, Harvardin yliopistosta on lausunut seuraavaa: “Meillä on vedenpitävät todisteet siitä, että ketogeeninen ruokavalio vähentää epilepsiakohtauksia lapsissa, joskus jopa yhtä tehokkaasti kuin lääkkeet. Näiden aivoja suojelevien vaikutusten takia on esitetty kysymys mikäli ketogeeninen ruokavalio voisi vaikuttaa positiivisesti myös muihin aivosairauksiin, kuten Parkinson, Alzheimer, MS, univaikeudet, autismi ja jopa aivosyöpä. Mutta mitään tieteellisiä tutkimuksia ketogeenisen ruokavalion hyödyistä ei ole tehty ihmisillä, ja siksi tätä teoriaa ei voida vahvistaa.”

Monet ihmiset ovat saaneet apua vaivoihinsa ja sairauksiinsa ketogeenisestä tai vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta. Virallisia suosituksia emme Suomessa saa antaa, mikä johtuu yllämainitusta eli siitä, että tutkimustuloksia ei ole tarpeeksi. Ei ole siis luvallista sanoa, että ihminen voi syödä itsensä terveeksi LCHF-ruokavaliolla. Voimme kuitenkin todeta, että on olemassa tätä ruokavaliota kannattavia lääkäreitä, tutkijoita ja yrityksiä, sekä Suomessa että ulkomailla. Voit halutessasi tutustua lähemmin esimerkiksi seuraaviin henkilöihin:

Antti Heikkilä

Antti Heikkilä, www.anttiheikkila.com, on suomalainen ortopedi ja traumatologian erikoislääkäri. Hän siirtyi tutkimaan mielen ja ravinnon merkitystä jo 1980-luvulla havaittuaan, että leikkaushoidot auttoivat vain murto-osaa kipupotilaista. Heikkilä kartoitti kipupotilaidensa ruokailutottumuksia ja ohjasi heitä noudattamaan ravinteikasta ja luonnonmukaista ruokavaliota. Ruokavalion suotuisat vaikutukset osoittautuivat dramaattisiksi monen selittämättömistä kivuista kärsineen potilaan kohdalla. Kävi ilmi, että ruokavalio tehosi kipujen lisäksi myös moneen muuhun vaivaan, esimerkiksi ns. elintasosairauksiin. Siitä oli apua ylipainoon, 2-tyypin diabetekseen, sokeritasapainohäiriöihin, metaboliseen oireyhtymään, suolisto-ongelmiin, toistuviin tulehduksiin, veren kohonneisiin rasva-arvoihin, autoimmuunisairauksiin, kroonisiin ihottumiin, mielialan vaihteluihin, masennukseen, seksiongelmiin sekä moneen muuhun pulmaan. Heikkilä ylläpitää suosittua blogia ja on kirjoittanut useita suosituiksi nousseita kirjoja.

Sami Inkinen

Sami Inkinen ei ole lääkäri vaan yrittäjä, jolla on henkilökohtainen kiinnostus diabetesta kohtaan. Tämä yhdistettynä intohimoon edistää lääketieteen kehitystä maailmanlaajuisesti sai hänet perustamaan Virta Health -yrityksen, joka toimii San Franciscossa. Inkisellä on yhteistyökumppaneinaan tiimi lääkäreitä ja rahoittajinaan isoja lääkealan yrityksiä. Yrityksen missio on auttaa 100 miljoonaa ihmistä parantumaan mm. elämäntapamuutoksin 2-tyypin diabeteksesta vuoteen 2025 mennessä. Yritys ylläpitää kiinnostavaa blogia ja julkaisee myös muuta ajankohtaista ja mielenkiintoista tietoa, etenkin heille, jotka sairastavat 2-tyypin diabetesta: www.virtahealth.com.

Annika Dahlqvist

Annika Dahlqvist on ruotsalainen yleislääketieteen erikoislääkäri. Hän asuu Sundsvallissa Ruotsissa, ja hänellä on erittäin suosittu blogi: annikadahlqvist.com. Hän on lisäksi kirjoittanut monta kirjaa LCHF-ruokavaliosta sekä erilaisia keittokirjoja. Annika pitää blogiaan ruotsiksi ja päivittää sitä ahkerasti.

Blogissaan Annika kirjoittaa näin (lyhennettynä ja vapaasti suomennettuna): “Syksyllä 2004 huomasin, että vähähiilihydraattinen ruokavalio auttoi minua sekä ylipainoni että terveyteni kanssa. Olin kärsinyt ärtyneen suolen oireyhtymästä (IBS), vatsakatarrista sekä ruokatorvikatarrista. Fibromyalgia, uupumusmasennus, univaikeudet, kuorsaaminen, ärtynyt rakko olivat kaikki terveysongelmia, joista kärsin. Kaikki nämä ongelmat katosivat aika nopeasti kun vähensin hiilihydraatteja ja lisäsin rasvaa ruokavaliossani. Ymmärsin, että mikäli nämä mekanismit toimivat minuun, niiden pitäisi toimia myös muihin ihmisiin. Aloin jakaa tietouttani potilailleni, mailikontakteilleni, kirjoitin artikkeleita lehtiin ja jaoin ruokavalio-ohjelmaani.”

Andreas Eenfeldt

Ruotsalainen Andreas Eenfeldt on kuten Annika, yleislääketieteen erikoislääkäri. Andreas aloitti Kostdoktorn (suomeksi ruokavaliolääkäri) -blogin 2007. Blogi on kasvattanut suosiotaan tasaisen varmasti aloituksesta lähtien, ja 2011 Andreas aloitti sisarblogin englanniksi nimellä Dietdoctor. Vuonna 2018 hän yhdisti nimet, ja brändi toimii nyt englanninkielisellä nimellä Dietdoctor. Blogin lisäksi yrityksen kotisivut tarjotaan sekä ruotsiksi että englanniksi. Andreas Eenfeldt on myös kirjoittanut kirjan Matrevolutionen (suomeksi Ruokavallankumous), joka on ehdottomasti lukemisen arvoinen kirja.

Keräämme, käännämme, julkaisemme, listaamme ja kommentoimme mielenkiintoisia artikkeleita, tutkimustuloksia, kirjoja ja kirjoituksia meiltä ja maailmalta vähähiilihydraattiseen ruokavalioon liittyen sivustomme Inspiraatio-osioon!