Viinivinkit jouluun

Monien jouluun kuuluvat perinteisten jouluruokien seuraksi viinit. Erityisesti punaviini sopii jouluun, mutta kalojen ja kylmien palojen kanssa myös kylmä valkoviini tai kuohuviini maistuu hyvin. Viinien valinnassa kannattaa huomioida niiden sisältämät sokerimäärät ja valita vähäsokerisimmat viinit.

Alkuruokien ja kylmien palojen kanssa sopii hyvin kuiva valkoviini tai kuiva kuohuviini. Kuohuviineistä Espanjalainen brut nature on hyvä valinta joulupöytään. Valkoviineistä puolestaan Uusi-Seelantilaiset Sauvignon blancit tai Saksalainen Riesling. Punaviineistä sen sijaan jouluruokien kanssa sopivat hyvin marjaisat sekä mehevät ja hilloiset viinit. Olemme koonneet tähän artikkeliin suosikkijouluviinimme. Kaikki mainitut esimerkit löytyvät Alkoista ympäri Suomen.

Alkumaljaksi ja joulun aloitukseen sopii tietysti parhaiten kuohuviini tai samppanja. Kuohuviinit ja samppanjat sopivat erinomaisen hyvin aperitiiviksi sekä kylmien alkupalojen kanssa juotavaksi. Kuohuviini tai samppanja maistuu monelle myös seurustelujuomana, joten voit varata sitä koko illan tarpeisiin. Kuohuviinistä tai samppanjasta kannattaa valita kuiva tai erittäin kuiva vaihtoehto. Hyviä kuohuviinejä jouluaterian alkajaisiksi ovat esimerkiksi Castellblanc Organic Cava Brut Nature, Sumarroca Gran Reserva Cava Brut Nature 2015 ja Louis Massing Grand Cru Mineralis Blanc de Blancs Champagne Brut Nature. Suosikkisamppanjamme on Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut – tämä on pettämätön valinta.

Valkoviini maistuu seurustelujuomana sekä ruoan kanssa. Samoin kuin kuohuviinistä, kannattaa myös valkoviinistä valita kuiva tai erittäin kuiva vaihtoehto. Jouluruokien kanssa sopivia valkoviinejä ovat esimerkiksi Jackson Estate Stich Sauvignon Blanc 2019, Fernway Sauvignon Blanc 2019, Brancott Estate Organic Sauvignon Blanc 2019 tai Cantina Terlan Terlaner Classico 2018. Valkoviineissä raikas ja varma valinta on kuiva riesling. Hyväksi todettuja riesling valkoviinejä ovat esimerkiksi Dreissigacker Organic Riesling 2019 sekä Keller Riesling von der Fels Trocken 2018.

Viinin sokeripitoisuus tulisi olla mahdollisimman vähäinen, mielellään alle 5g/l.

Punaviini on erityisen hyvää liharuokien ja juustojen kanssa, mutta se on myös hyvin suosittu seurusteluviini talviaikaan. Punaviini onkin joulun seurustelujuomana suositumpi kuin valkoviini. Ruokailuun sopivat punaviinit kannattaa valita sen mukaan, mitä syödään. Joulun pääruoat sisältävät usein rasvaista kalaa, kuten lohta ja mätiä sekä liharuokia, kuten joulukinkkua, lihapullia ja naudan tai härän paistia. Punaviinivaihtoehtoja joulupöytään ovat esimerkiksi Protos Roble 2018, El Coto Crianza 2016, Pagos de Araiz Crianza 2014, Hacienda Lopez de Haro Organic Tempranillo 2016 ja Cantina Andrian Pinot Noir 2019.

Suosittelemme hyödyntämään Alkojen asiantuntevaa palvelua, kun etsit tietyn ruoan kanssa sopivaa, vähäsokerista viiniä. Henkilökunta osaa parhaiten suositella juuri sinun tarpeisiisi sopivan viinin. Viinien sisältämät sokerimäärät löytyvät suurimmasta osasta tuotetietoja, mutta voit varmistaa asiaa vielä Alkon henkilökunnalta. Viinin sokeripitoisuus tulisi olla mahdollisimman vähäinen, mielellään alle 5 g/l. Viinejä, joiden sokeripitoisuus on ainoastaan 1-3 g/l, on paljon – löydät varmasti valikoimasta sinulle sopivan vähäsokerisen viinin. Huomioi, että sokerimäärät ovat grammaa per litra g/l, eivätkä g/100g.

Glögi kuuluu perinteisesti jouluun ja siitä on olemassa monenlaisia eri versioita. Moni pitää tavallisesta alkoholittomasta glögistä, osa suosii punaviini- ja hehkuglögejä. Kaupan glögit sisältävät hurjasti sokeria tai makeutusaineita, joten parhaan glögin saat valmistamalla sen itse. Reseptiarkistostamme löydät ohjeen glögin valmistukseen. Mikäli haluat tehdä punaviiniglögiä, kannattaa punaviiniksi valita tässäkin tapauksessa mahdollisimman vähäsokerinen ja toisaalta myös laadukas viinivaihtoehto. Jos pidät punaviiniglögin mausta, mutta et halua juoda alkoholia, kannattaa punaviiniglögi valmistaa alkoholittomaan punaviiniin.

Alkoholittomien viinien valikoima on viime vuosina kasvanut paljon ja nykyisin voit valita eri vaihtoehdoista aterialle sopivan alkoholittoman puna- tai valkoviinin. Myös alkoholittomia kuohuviinejä löytyy useita vaihtoja. Vaihda tänä vuonna vaikkapa joulun seurusteluviini tai uudenvuoden valvojaisten kuohuviini terveellisempään, alkoholittomaan vaihtoehtoon! Muista kuitenkin tarkastaa sokerimäärät myös alkoholittomista juomista.

Tule sivustollemme lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 800 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!