Valmistaudu kesän juhliin!

Nyt kesän juhlakausi on alkamassa ja tulevana viikonloppuna juhlitaan monissa kodeissa ylioppilaita ja valmistuneita. Sen jälkeen kesä jatkuu rippijuhlilla, häillä, syntymäpäivillä, sukujuhlilla, grillijuhlilla ja vaikka millä juhlilla. Oli juhla mikä tahansa, se vaatii aina järjestelyjä ja suunnittelua. Onnistunut juhla on hyvin valmisteltu ja sellainen, jossa voit itse viettää aikaa vieraiden kanssa ja keskittyä nauttimaan heidän seurastaan ilman huolta siitä, että ruoka tai juoma loppuisi kesken.

Jos olet järjestämässä juhlia, ensimmäinen ja tärkein asia on suunnittelu. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Aloita ajoissa ja mieti, minkä tyyppisen juhlan haluat järjestää ja kenelle. Jotta juhlasi suunnittelu onnistuisi mahdollisimman vaivattomasti, teimme listan asioista, joita on hyvä miettiä ennen juhlien järjestämistä:

 • Kutsut: Tee lista mahdollisista vieraista ja lähetä kutsut ajoissa. Pyydä aina, että kutsutut vieraat vastaavat kutsuun. Sillä tavalla on helpompaa arvioida, miten paljon ruokaa/juomaa ja tilaa tulet tarvitsemaan. Muista myös kirjoittaa kutsuun, jos juhlissa on pukukoodi tai muuta sellaista, jota vieraiden tulisi tietää.
 • Budjetti: Tee itsellesi budjetti ja järjestä juhlasi oman taloudellisen tilanteesi mukaan. Tärkeintä onnistuneessa juhlassa on kuitenkin yhdessäolo ja hyvä tunnelma, ja nämä eivät maksa mitään.
 • Juhlatila: Onko sinulla tarpeeksi iso juhlatila, jonne kaikki vieraat mahtuvat? Jos suunnitelmana on olla ulkona, kannattaa myös varautua sateeseen. Mahtuvatko kaikki vieraat myös sisätiloihin tai katoksen alle? Jos mahdollista; valitse mahdollisimman iso, yhtenäinen tila, jonne kaikki vieraat mahtuvat. Muista myös tarkistaa, että löytyy riittävästi istumapaikkoja. Jos sinulla ei ole itse riittävästi tuoleja, niitä voi lainata naapureilta tai ystäviltä.
 • Ruokatarjoilu: Jos järjestät pienet juhlat, jossa on vähemmän kuin 10 henkilöä, pöytätarjoilu kolmen ruokalajin menulla on hyvä vaihtoehto. Mutta jos vieraita tulee enemmän, sopii buffet-tarjoilu ehkä paremmin. Muista tarkistaa vieraiden allergiat tai erikoisruokavaliot etukäteen. Lue alta lisää buffet-tarjoilun suunnittelemisesta.
 • Juomat: Muista ostaa juhlajuomat hyvissä ajoin. Usein suosituimmat juomat pääsevät loppumaan, varsinkin ennen ylioppilasjuhlaviikonloppua. Osta mieluummin liian paljon juomaa, kuin liian vähän. Alkoon voi palauttaa avaamattomat laatikot ja alkoholijuomat kestävät säilytystä yleensä pitkään. Alta voit lukea, miten lasket kuinka paljon alkoholia tulisi ostaa. Muista myös lapsia ja heitä jotka eivät halua juoda alkoholia, on olemassa erinomaisen hyviä alkoholittomia viinejä ja samppanjoita, lapsille maustettuja ja hiilihapotettuja vesiä.
 • Säilytystila: Huolehdi siitä, että sinulla on ylimääräistä tilaa jääkaapissa ja pakastimessa, jos olet järjestämässä suuria juhlia.
 • Tarjoiluastiat: Tarkista, että sinulla on kaikki tarvittavat välineet kattaukseen. Ei vain kahvikuppeja, teekuppeja, kermakkoja, kannuja, lautasia, laseja, aterimia, vaan myös kulhot, tarjoilualustat, tarjottimet ja ottimet. Vältä muovilaseja, lainaa mielummin tai vuokraa astiat.
 • Koristeet: Haluatko koristella juhlatilaa, kakkuja ja/tai pihaa? Koristeiden ei tarvitse  olla monimutkaisia ja kalliita, usein hienoimmat koristeet löytyvät metsästä/pihasta: kivet, lehdet ja kukat ovat esimerkiksi loistavia koristeita. Muista myös kauniit pöytäliinat sekä servetit.

Buffet-tarjoilu

Myös ruoan valmistuksessa suunnittelu on A ja O, niin kuin yllä jo mainittiin. Jos olet tarjoamassa montaa eri ruokalajia on hyvä suunnitella etukäteen, mitä valmistat milloinkin. Ruoan tekeminen ja leivonta vie yllättävän paljon aikaa, joten älä jätä sitä juhlia edeltävälle päivälle. Muista myös, että monet ruoat ovat helppoja valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja pakastaa. Esimerkiksi:

 • LCHF leivät ja pullat: Sulata huoneenlämmössä ja lämmitä halutessasi hieman ennen tarjoilua.
 • LCHF kakut ja keksit: Sulata huoneenlämmössä.
 • LCHF piirakat: Sulata jääkaapissa ja lämmitä uunissa (noin 100 C). Huomioi, että jos piirakan täytteessä on paljon vihanneksia, piirakasta voi tulla vetinen.
 • Lihaa/kanaa: Sulata jääkaapissa. Lämmitä halutessasi matalalla lämmöllä uunissa ennen tarjoilua.
 • Kylmäsavustettua/graavilohta: Sulata jääkaapissa.

On hyvä pitää mielessä, että buffetpöydässä ruoat ovat usein esillä monta tuntia. Älä anna ruokien olla auringossa ja pyri aina siihen, että mahdollisesti pilaantuvat ruoat ovat esillä enintään 2 tuntia. Kaikki lämmölle herkät ruoat, kuten leikkeleet, kana, kala ja äyriäiset sekä majoneesi kannattaa  ottaa esille pieni annos kerrallaan ja lisätä sitä mukaa kun ne loppuvat. Jos vain mahdollista, on hyvä käyttää jäitä ja jääpetejä mahdollisimman paljon, niin että ruoat varmasti pysyvät kylminä ja hyvinä.

Kun suunnittelet buffetpöydän menun, muista, että laatu korvaa määrän. Älä siis stressaa siitä, että pitäisi olla valtavasti eri ruokalajeja pöydässä, vaan panosta siihen, mitä tarjoat. Usein riittää, että tarjolla on jotain suolaista ja jotain makeaa. Jos juhlavieraita saapuu kauempaa, on hyvä, jos tarjoiltavista löytyy myös jotain lämmintä tai ruokaisampaa, esimerkiksi Västerbotten-juustopiirakkaa, parsakaaligratiinia, paahtopaistia tai lämminsavulohta jogurttikastikkeella. Jos juhliin on tulossa lapsivieraita, sopivat lihapullat  tarjoiltavaksi. Meidän suosittu ja Facebook-ryhmässäkin kehuttu lohijuustokakku on myös erittäin herkullinen tarjoiltava.

Buffetpöytään sopii myös erilaiset salaatit. Reseptiarkistostamme löytyy monta eri vaihtoehtoa, esimerkiksi LCHF-perunasalaatti (kesäkurpitsasalaatti), kukkakaaliriisisalaatti, retiisisalaatti, vihersalaatti tai mansikka-sinihomejuustosalaatti. Salaatin kaveriksi sopii vaikka herkullinen focaccia, siemennäkkileipä, tumma vuokaleipä tai perinteinen vuokaleipä. Leipäpalan kruunaa itse tehty valkosipulimaustevoi.

Buffetpöydän pikkupurtavaksi sopii meidän fathead-suolakeksit lohi- tai kinkkutahnalla. Toiset suositut pikkupurtavat ovat oliivit, juustot, pekoniin käärityt avokadot ja/tai kurkku-lohirullat.

Kahvin kanssa maistuu meidän lime- tai suklaajuustokakku, raparperipiirakka marengilla, mansikkamoussekakku tai perinteinen mansikkatäytekakku. Myös erilaiset peltikakut; kuten sitruunaleivokset, mokkapalat, porkkanakakku tai toscakakku sopii loistavasti osana kahvipöytää. Reseptiarkistostamme löytyy monta eri vaihtoehtoa, jotka ovat myös lasten makuun, kuten kookoskeksit, suklaakääretorttu tai suklaapallot.

Täältä pääset suoraan reseptiarkistoomme löytämään juuri sinulle ja sinun juhliisi sopivat tarjottavat.

Miten paljon ruokaa?

Ruokamäärän arvioiminen ei ole helppoa. On monta eri asiaa, jotka vaikuttavat siihen, miten paljon ruokaa juhlissa menee. Ja mitä enemmän erilaista syötävää on tarjolla, sitä vaikeampi on arvioida. Mutta kun puhutaan ruoasta ja juomasta, niin liian paljon on aina parempi kuin liian vähän. Suurin piirtein näin voit ajatella, kun arvioit ruoan määrä:

Liha/kana, esim. leikkeleet, paahtopaisti, lihapullat: noin 50 g/hlö
Lohi: noin 50-75 g/hlö
Katkarapuja: noin 75 g/hlö
Silliä: noin 50 g/hlö
Halloumi-juusto: 100 g/hlö
Piirakka/pizza: 100 g/hlö
Gratiini: noin 150 g/hlö

Pikkupurtavat, jos tarjolla on 2-3 eri lajia: noin 1-2 suupalaa per henkilö jokaisesta laijista
Juustot: 20-30 g/hlö
Oliivit: 25 g/hlö
Pähkinät: 25 g/hlö
Salaatit: noin 100 g/hlö

Majoneesi/kylmä kastike: 2 rkl/hlö
Lämmin kastike: 0,5 dl/hlö
Pehmeä leipä: 50 g/hlö
Kova leipä: 20 g/hlö

Juhlien juomat

Monet juhlat alkavat usein kuohuviinilasin kohottamisella. Tavallisin juoma tähän on kuohuviini tai samppanja. Muista myös huomioida alkoholiton vaihtoehto alkumaljalle, sillä yhä useampi ei juo alkoholia syystä tai toisesta. Nykyisin löytyy runsaasti hyviä, alkoholittomia vaihtoehtoja kuohuviinille.

Ruoan kanssa sopii puna- ja valkoviini. Teet helposti myös vähähiilihydraattiseen ruokavalioon sopivan boolin sekoittamalla vodkaa, kivennäisvettä, sitruunaa, minttua ja/tai sitruunamelissaa.  Booli saa hienon värin (ja ihanan maun) jos sekoitat joukkoon myös soseutettuja tai kokonaisia mansikoita, mustikoita ja/tai vadelmia. Muista myös tarjoilla alkoholittomia vaihtoehtoja, meidän kesäinen makuvesi on raikas juoma, joka sopii kaikenikäisille.

Ajattele näin, kun suunnittelet juhlien juomia:

Kuohuviini: 1 pullo (75 cl) riittää noin 7-8 lasiin (laske 1-2 lasi per henkilö)
Punaviini: 1 pullo (75 cl) riittää noin 5-6 lasiin (laske 1-2 lasia per henkilö JOKO valkoista tai punaista tai rosé:ta)
Valkoviini: 1 pullo (75 cl) riittää noin 6-7 lasiin
Rosé: sama kuin yllä
Booli: 10 l riittää noin 50 lasiin (laske noin 2 lasia/hlö)
Alkoholittomat: laske 1-2 lasia per henkilö
Laadi ensin menu ja ota se mukaan kun menet Alkoon, niin myyjä voi auttaa sinua valitsemaan ruoille erinomaiset juomaparit.

Team LCHF Suomi haluaa toivottaa kaikille ihanaa kesää ja toivottavasti monta juhlan aihetta!

Lisää inspiraatiota ja ihania reseptejä löydät kotisivuiltamme, tervetuloa meille!