Savustus

Savustus

Savustus on ollut jo 20 vuotta kesän lempi puuhaani. Useimmiten savustan kokonaisen lohen, josta riittää kahdelle ihmiselle useaksi päiväksi syötävää. Yleensä syömme 2 päivää sitä sellaisenaan ja kolmantena siivoan loput tähteet talteen ja teen creme fraichen ja majoneesin kanssa tahnaa, suolaista piirakkaa tai jotain vastaavaa, mitä mieleen juolahtaa.

Näin minä teen

Savustukseen löytyy yhtä monta tapaa, kuin tekijää. Kerron nyt sen, kuinka itse teen. Käytän kesällä savustukseen savustuspönttöä, jonka teetin 20 vuotta sitten tutulla hitsaajalla. Pönttö alkaa nyt olla tiensä päässä, joten olen ostanut valmiiksi savustuslaatikon. Pihallani on nuotiopaikka, joten nuotiolla savustaminen on itselleni luontevin tapa.

Suolaus

Savustus on helppoa muuten, mutta suolaus on opittava kokemuksen kautta ja siltikään ei aina onnistu, kuten piti. Suolaa on helppo lisätä, mutta liikaa suolaa ei saa pois. Ostan yleensä reilun kilon painoisen, kokonaisen lohen. Puhdistan ja pesen kalan sisukset ja kuivaan talouspaperiin ylimääräiset vedet. Asetan työpöydälle kaksi arkkia leivinpaperia lomittain, niin että koko kalan saa paketoitua niihin. Ripottelen karkeaa merisuolaa kalan sisuksiin, molemmin puolin, sekä hieron suolaa myös kalan pintaan. Suolan määrä menee ”näppituntumalla”, ehkä reilu 0,5 dl. Paketoin kalan tiukasti leivinpapereihin ja laitan paketin pitkään pakastuspussiin. Jos löytyy, niin siihen käy myös leipäpussi tai kaksi pakastuspussia.

Kiedon vielä kumilenkin paketin ympäri, että sulava suolavesi pysyisi paketissa, eikä valu jääkaappiin.  Laitan kalakääreen jääkaappiin yön yli. Lisään jotakin painoksi päälle, esim maitopurkki on sopiva. Kääntelen kalaa välillä. Usein suolaan kalan illalla ja savustan aamulla, ettei suolaannu liikaa, mutta toisinpäinkin voi myös tehdä.

Savustus

Aamulla pyyhin talouspaperilla kaikki jäljelle jääneet suolakiteet pois ja kala on valmis savustuspönttöön. Savustuspöntön pohjalle ripottelen 1-2 dl leppäpuruja, joista savu syntyy. Lisään myös 3-4 sokeripalaa, joista kala saa kullanruskean värin. Ne ei ole välttämättömiä, mutta tykkään tehdä niin. Jos haluaa, voi myös lisätä muutaman katajan oksan. Sytytän nuotion ja kun tuli roihuaa sopivasti, nostan pöntön ritilän päälle nuotioon. Kilon kala kypsyy noin 25-30 minuutissa, tarvittaessa puita nuotioon lisää, että pysyy tuli kuumentamassa pöntön pohjaa. Sitten vain kala pois pöntöstä ja syömään.

Pakastetun kalan savustus

Lohi on usein kesällä tarjouksessa, jolloin kannattaa ostaa useampi kala. Kalatiskillä ollessani, eräs vanha kalastaja neuvoi oman konstinsa, kuinka itse tekee, kun ostaa monta kalaa. Kala suolataan ja kääritään tiukasti folioon ja pakastetaan heti. Kun haluat savustaa kalan, ota paketti sulamaan huoneen lämpöön ja kun se on sula, poista liiat suolat ja savusta heti. Olen myös näin tehnyt ja kokemuksesta jo tiedän, että kala pitää savustaa heti, kun se on sula. Idea on, että kala suolaantuu siinä sulaessa ja jos jää suolat liian pitkäksi aikaa pakettiin, suolaantuu liikaa. Tämä on kätevä tapa, jos esim mökillä on pakastin. Kalan voi laittaa pakastimeen ja kun seuraavan kerran menee mökille, siellä odottaa kala savustusta.

Savustuspussit

Talvella nuotiopaikkani on kinosten alla, joten jos tekee mieli savustettua kalaa, käytän kaupassa myytäviä savustuspusseja, jotka sopivat käytettäväksi tavallisessa sähköuunissa tai grillissä. Savustuspusseja saa tavallisesta kaupasta ja moni firma valmistaa niitä, niissä on omat ohjeet kun avaa paketin.

Sähkösavustin

Sähkösavustin toimii samoin kuin pönttö nuotiolla, mutta niissä on vastusten päällä purupelti, johon leppäpurut laitetaan. Jos haluaa savustaa lohifileen, sille on helppo tehdä foliosta alusta ja taittaa reunoja laidoiksi. Savustettavaa kalaa voi myös maustaa makunsa mukaan esim. sitruunalla, tillillä, homejuustolla tai millä vain joka maistuu sinulle.

Savustaa voi myös muuta kuin kalaa

Melkein mitä tahansa voi savustaa, kuten kasviksia, juustoja, lihaa, makkaraa ja broileria. Savustusajat vaihtelevat riippuen siitä mitä savustaa, juustot 5-10 minuuttia, kun taas kilon broileri vaatii 60 minuuttia, tai kunnes sisälämpötila on 75 astetta. Savustettu possun sisäfilee on todella maistuvaa, kuten savustetut porkkanat, savustettu sipuli ja valkosipuli.

Kokeile!

Suosittelen kokeilemaan savustamista! Jos et heti uskalla kokonaista kalaa pönttöön laittaa, niin aloita savustuspusseista. Niitä löytyy liki jokaisesta marketista ja niissä on selkeät, helpot ohjeet. Etkä tarvitse muuta!

Tule sivustollemme lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 800 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!