Ruoanlaitto Airfryerillä

Jouluna 2019 monessa kodissa lahjapaketista paljastui hittituote Airfryer. Se on kuumailmafriteerauslaite, jossa kypsennys tapahtuu kuumalla ilmalla. Sen käyttö vaatii hiukan harjoittelua, mutta se kannattaa. Airfryerin etuna on nopeus, se on heti valmis eikä tarvitse odotella kuumenemista, kuten uunilla valmistettaessa. Sillä saat rapean paistopinnan ja lyhyemmällä paistoajalla, jolloin myös sähköä säästyy.

Koneita löytyy monen hintaisia, hinta vaihtelee n. 30-300€, riippuen merkistä, mallista, koosta, tehoista ja mukana mahdollisesti tulevista lisälaitteista. Airfryeriin myydään erikseen lisälaitteita, esim. paistovuoka, pizzapannu, parilat, tilanjakaja ym. Koska koneiden paistokorit ovat eri kokoisia, haasteena on löytää omaan koneeseen sopiva lisälaite. Niitä löytyy nettikaupoista, niin kotimaassa kuin ulkomailta. Joillain merkeillä löytyy suoraan omat lisälaitteet kuten Philipsin joihinkin malleihin. Itse mittasin paistokorin ja tilasin sen mukaan lisälaitteita.

Airfryeriin voi myös laittaa minkä tahansa astian/vuokan, joka kestää uunia ja mahtuu paistokoriin. Rajoituksena paino, liian painavaa astiaa ei kori kestä. Itselläni on käytössä silikoniset muffinsivuokat, parilat, ja pieni irtopohjavuoka, koneen mukana tulleiden lisäksi. Myös foliosta saa taiteltua alustan tai tilanjakajan ja valmiita foliovuokia löytyy myös sopivia. Muovisia astioita Airfryeriin ei saa laittaa, kuten ei uuniinkaan. Airfryerin osat on helppo pestä kuumalla vedellä ja ne ovat myös konepesun kestäviä. Paistokori pysyy puhtaana, jos käyttää leivinpaperista leikattua palaa pohjalla. Sen pitää kuitenkin olla leikattu hiukan pienemmäksi kuin paistokori, että ilma pääsee kunnolla kiertämään koneessa. Sama vuokien ym kanssa, pitää jäädä hiukan tilaa ympärille, ettei ilmankierto esty.

Erittäin monikäyttöinen

Konetta ostaessa kannattaa miettiä, minkä kokoisen hankkii. Isolla saa aina tehtyä pienenkin määrän, mutta pieneen ei mahdu monen henkilön annos kerralla. Pienet mallit soveltuu parhaiten 1-2 henkilön keittiöön ja suuremmat xxl-mallit useammalle. Airfryer on myös mainio hankinta mökki käyttöön. Airfryerillä voit valmistaa kaikkea mitä uunissa tai paistinpannulla. Sillä onnistuu pizzat, sämpylät, muffinsit, kasvikset, kala ym. Moni on korvannut sillä uunin kokonaan, ja voinkin melkein sanoa että mitä tahansa voit uunissa valmistaa, voit valmistaa myös Airfryerillä. Paistoajat on aina suuntaa antavia, koska koneiden tehoissa on eroja. Jos verrataan esim kokonaisen broilerin kypsennystä, Airfryerillä n. 30-40 min, kiertoilmauunilla n. 60-80 min ja tavallisessa uunissa n. 75-90 min. (sisälämpötila 75 C).

Koneen käyttö kannattaa aloittaa helpoilla ohjeilla esim. broilerin nuijakoivet, 4 kpl:
– Mausta nuijat suolalla ja pippurilla.
– Suihkauta pintaan oliiviöljyä.
– Laita nuijat paistokoriin, aseta 200 C ja anna olla 10 minuuttia.
– Laske lämpötila 160 C ja lisää aikaa 10 minuuttia.

Voit myös valmistaa esim. lihapullia:
– Tee jauhelihasta taikina, pyörittele lihapulliksi ja laita sopiva määrä koneen paistokoriin.
– Säädä 180 C ja 12-15 minuuttia. Puolivälissä aikaa voit ottaa korin pois ja ravistella sitä hiukan, niin kypsyvät tasaisesti. Ja jatkaa paistamista. Lisää tarvittaessa aikaa.

Myös kala on helppoa ja nopeaa valmistaa. Tässä esim lohifilee (500g):
– Suihkauta tai sivele fileen pintaan oliiviöljyä, lisää suolaa ja pippuria tai esim. homejuustoa.
– Aseta filee paistokoriin ja kypsennä 180 C n. 10-12 minuuttia.

Joissain malleissa suositellaan koneelle esilämmitystä 2 minuuttia tyhjänä, joten lue valmistajan ohjeistus. Laitteen grillivastus on yläosassa, joka kannattaa huomioida ruokia tehdessä, varsinkin jos tekee kahdessa tasossa ja käytät mukana esim jo valmista pihviä. Valmis pihvi kuumenemaan ylätasolle, jossa se kuumenee nopeampaa kuin alatasolla samaan aikaan olevat esim kasvikset raakana. Ilmavirtaus voi saada myös esim kevyen juustosiivun leivältä, lentämään vastuksiin, jolloin käry on taattu ja puhdistusta riittää. Laitteisiin myydään paistosuojia, jolla estetään roiskeet ja ne pitää kevyet ainesosat pois vastuksista. Airfryerillä saat muutamassa minuutissa, niin lämpöiset leivät kuin uunimakkaraa tms. Suosittelen, että opettelet koneen käytön rohkeasti. Laske hiukan lämpötilaa ja paistoaikaa verrattuna uuniin, niin ei jää kone pölyttymään pöydälle. Omassa koneessani olen huomannut, että asteita kannattaa vähentää -20c ja paistoaika puolittaa, mikäli tekee korissa suoraan esim lihapullat yms. Jos taas tekee esim laatikkoruokaa, joka vaatii astian, paistoaika on liki sama kuin uunissa, koska siinä ilma ei kierrä samoin.


Tule sivustollemme lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 700 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!