Rasvamaksa

Rasvamaksa tarkoittaa tilannetta, jolloin maksaan ja maksasoluihin on kertynyt huomattava määrä rasvaa. Diagnoosin saa, kun yli viisi prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvasta tai rasvasoluista. Rasvamaksa on Suomen yleisin maksasairaus ja sitä esiintyy jopa 25 % aikuisväestöstä (www.muma.fi).

Rasvamaksan ja siitä seuraavan vakavamman maksasairauden,  maksakirroosin oletetaan usein johtuvan liiallisesta alkoholinkäytöstä, mutta lähes 70% rasvamaksadiagnooseista johtuu huonoista elintavoista, ylipainosta ja liiallisesta sokerinsyönnistä. Kun ihminen syö liikaa, rasvaa kertyy ihon alle, mutta myös sisäelinten ympärille ja sisäelinten sisälle. Rasvamaksasta kärsii eniten ylipainoiset ikäihmiset, mutta sitä todetaan myös jo alle kouluikäisillä lapsilla.

Kun maksassa on liikaa rasvaa, se on usein jatkuvassa tulehdustilassa. Tämä voi eskaloitua vielä vakavammaksi sairaudeksi, maksakirroosiksi. Jos syyhyn ei puututa, tilanne johtaa lopulta maksan toimintahäiriöön, maksasyöpään ja pahimmassa tapauksessa siihen että maksa lakkaa toimimasta kokonaan.

Syitä rasvamaksaan ja tulehtuneeseen maksaan voivat olla joku alla mainitusta tai useat niistä yhdessä:

  • ylipaino ja lihavuus, erityisesti vyötärölihavuus ja metabolinen oireyhtymä
  • runsas alkoholinkäyttö
  • krooniset infektiot
  • tietyt lääkkeet.

Yllämainitut tekijät aiheuttavat kaikki sen, että maksaan kertyy rasvaa. Joillakin ihmisillä tämä rasva aiheuttaa maksaan tulehdusta.  

Tulehtunut maksa

Maksassa ei pitäisi olla rasvaa ja maksa ärsyyntyy ja tulehtuu rasvan johdosta. Kun maksa on tulehtunut, se yrittää itse korjata itseään, jolloin siihen syntyy arpikudosta. Mitä vakavampi tulehdus ja mitä pidempään se jatkuu, sitä enemmän arpikudosta maksaan syntyy. Noin 20% rasvamaksadiagnooseista johtaa vakavaan maksakirroosiin, jonka seuraksena ihminen voi sairastua syöpään tai vakavaan maksan toimintahäiriöön.

Rasvamaksan oireita

Rasvamaksa ei yleensä oireile juuri mitenkään, mutta mikäli henkilöllä esiintyy vyötärölihavuutta, on hyvin todennäköistä, että hänellä on myös rasvamaksa. Lääkäri voi diagnosoida rasvamaksan laboratoriokokeilla, sekä tarvittaessa kaikututkimuksella (ultraääni).

Rasvamaksan ennaltaehkäisy ja hoito

Rasvamaksan syntymistä voi ennaltaehkäistä ja jo syntyneen rasvamaksan voi hoitaa ja palauttaa normaalitilaan noudattamalla seuraavia ohjeita:

  • Mikäli rasvamaksa johtuu liiallisesta alkoholinjuonnista, alkoholinjuonti kannattaa lopettaa kokonaan
  • Siirry noudattamaan vähähiilihydraattista ruokavaliota, syö paljon kasviksia, juureksia, marjoja, pähkinöitä ja hyviä rasvoja
  • Laihduta normaalipainoiseksi ja ylläpidä tätä painoa. Syö hyvin ja lisää terveelliseen elämäntapaasi liikuntaa
  • Liiku enemmän. Ota tavoitteeksi liikkua joka päivä. Kävele 10 000 askelta päivässä. Valitse hyötyliikuntaa, kun se on mahdollista ja kuntourheile 2-3 kertaa viikossa. Kannattaa valita liikuntalaji, josta pidät, jolloin jaksat harrastaa säännöllisesti. Ei ole niinkään tärkeää miten liikut, kunhan liikut: sauvakävele, pyöräile, hiihdä, ui, tanssi, käy kuntosalilla.

Noudattamalla hyvää ja tasapainoista vähähiilihydraattista ruokavaliota ja pitämällä huolta riittävästä unesta sekä liikunnasta, takaat maksallesi hyvän toimintakyvyn. Tervetuloa meille lukemaan aiheesta lisää, www.lchf-suomi.fi