Raija-Liisan keittiössä: Pihalta pöytään

Ennen ihmiset osasivat hyödyntää jopa omalta pihalta kaiken. Luonnon antimien keräily hiipui, kun kauppaan saapui kaikki yrtit, mausteet ja lisäravinteet. Nyt suosio on ollut joitakin vuosia jo nousussa, yhä useampi haluaa puhtaita tuotteita ja on valmis näkemään hiukan vaivaa sen eteen.

Villiruokaa on syöty aina. Kaikki tiedämme kalat, riistan, marjat ja sienet, mutta villiyrtit ovat vieraampia.”Hortoilijoille” jotka keräävät luonnosta yrttejä ym syötäviä kasveja, on perustettu yhdistyksiä, ryhmiä ja nykyään järjestetään kursseja, joilla oppii tuntemaan syötävät kasvit. Ympärillä olevat maat, metsät ja oma pihakin on siis pullollaan ilmaista syötävää!

Nokkonen

Jokaisen kotiviljelijän riesa ja ihanuus on nokkonen. Se leviää vauhdilla ja sitä löytyy kaikkialta, joten kuulostaa oudolta, että teollisuuden käyttämä nokkonen on usein tuotu ulkomailta. Ja hintakin on sen mukainen. Laskin erään luontaistuotekaupan hinnasta, että kuivatun nokkosen kilohinta on 18 €. Helsinkiläisissä ruokakaupoissa on ollut myynnissä tuoretta luomu nokkosta, hinta 250 €/kg ja myös muita villiyrttejä joiden kilohinta oli n. 500 €.

Nokkosta on niin helppo löytää, joten hortoilu kannattaa aloittaa siitä. Parhaimmillaan se on keväällä 10-15 cm:n pituisena, mutta sitä voi kerätä kukintaan asti. Se sisältää paljon rautaa (6 kertaa enemmän kuin pinaatissa) sekä kalsiumia ja magnesiumia. Kerää nokkoset, ryöppää kiehuvassa vedessä puoli minuuttia, jäähdytä lävikössä kylmällä vedellä ja silppua ruokiin; munakkaaseen, nokkoslättyihin tai nokkoskeittoon. Nokkonen sopii käytettäväksi pinaatin tapaan muissakin ruoissa.

Nokkosta kannattaa säilöä kuivaamalla tai pakastamalla. Kerää nokkoset varsineen, huuhtele juoksevan veden alla ja levitä sanomalehtien ja talouspaperin/pyyhkeen päälle valumaan. Leikkaa varret 20 cm:n pituisiksi ja niputa 5-6 vartta kumilenkillä tms yhteen. Niput voi laittaa naruun pyykkipojilla roikkumaan ulos, kuistille tai parvekkeelle, jos ei halua nokkosen vahvaa tuoksua sisälle. Nippuja voi myös kuivattaa saunassa, pannuhuoneessa jne. Niput kuivuu n. 2 päivää, jolloin voit irrotella lehdet ja murustella ne lasipurkkiin.

Myös uunipellillä voi kuivata nokkosta, 50 C ja n. 2 tuntia. Kannattaa laittaa tulitikkuaski tms luukun väliin, niin kosteus pääsee haihtumaan. Pakastaessa nokkoset ryöpätään, jäähdytetään ja pakataan sopiviin annoksiin. Syksyllä kannattaa kuivata pellillä nokkosen siemeniä, niissä tallessa kaikki nokkosen vitamiinit ym.

Muuta hyvää syötävää

Tein tutkimusta omalla pihallani ja löysin vaikka mitä syötävää. Löytyi nokkosta, ketunleipiä, koivunlehtiä, kuusenkerkkiä, vuohenputkea, katajanmarjoja, vuorenkilpeä, poimulehteä, ratamoa, voikukkaa, maitohorsmaa ym. Osaa olen käyttänyt, mutta aina löytyy uusia tapoja hyödyntää niitä. Kohta nousee maitohorsma, jota kutsutaan villiparsaksi. Varret kannattaa kerätä n. 10 cm:n mittaisina, kiehauttaa muutama minuutti ja nauttia voin kanssa, päälle ripaus suolaa ja mustapippuria. Maitohorsman lehtiä voi käyttää kesällä salaateissa ja munakkaissa.

Piharatamo ja ketunleivät sopii salaatteihin. Samoin koivunlehdet ja poimulehdet nuorena.Kesällä poimulehtiä voi käyttää pinaatin tapaan. Voikukasta voi käyttää lehdet, kukat ja nuput. Maistelemalla löytää parhaimman makuiset lehdet, yleensä varjossa kasvaneet, sileä reunaiset ja vaalean vihreät. Lehdet käy salaatteihin ja niistä kannattaa poistaa kitkerä keskusruoti. Kerää voikukan nupuista ne kaikkein pienimmät, jotka ei ole vielä auenneet, niin saat oman pihan kapriksia.

Huuhtele nuput (reilu 3 dl) ja laita ne puhtaaseen lasipurkkiin. Kiehauta liemi:
0,5 dl vettä
2 dl omenaviinietikkaa
0,5 tl suolaa
2-4 kokonaista mustapippuria
– Anna liemen hiukan jäähtyä ja kaada se lämpöisenä nuppujen päälle. Laita jääkaappiin tekeytymään, ovat valmiita 3 viikon kuluttua.

Villiyrttejä kerätessä kannattaa muistaa jokamiehenoikeus ja se, että kerää vain kasveja jotka varmasti tunnistaa ja puhtaalta paikalta.

Villiyrttejä kerätessä kannattaa muistaa jokamiehenoikeus ja se, että kerää vain kasveja jotka varmasti tunnistaa ja puhtaalta paikalta (ei kompostien ym läheisyydestä). Vaikka vuohenputki ja koiranputki ovat syötäviä kasveja, ne muistuttavat ulkonäöltään myrkyllisiä putkikasveja.

Ja kuten aina, ei liikaa edes villiyrttejä, koska esim. nokkonen vahvistaa verta, joten se ei sovi usein syötynä henkilölle, jolla on korkea hemoglobiini. Ja joillakin villiyrteillä on nestettä poistava vaikutus ym, joten niillä voi olla vaikutuksia sairauksiin. Suosittelen siis tutustumaan oman pihan tarjontaan sekä ympäröivän luonnon. Kannattaa hyödyntää luonnon omat vitamiinit ja hivenaineet ja jättää kalliit purkit kauppaan. Itse kerätyissä ei ole mitään ylimääräistä lisättynä, ne on puhdasta luontoa.

Joten hanskat käteen ja nokkosia keräämään!

Tule sivustollemme, lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 500 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!