Raija-Liisan keittiössä: mausteet

Mausteet olivat muinaisina aikoina yksi kalleimmista hyödykkeistä ja siksi niitä käytettiin vaihdon välineinä kauppojen teossa. Kourallinen kardemummaa vastasi köyhän miehen vuosipalkkaa ja orjia ostettiin ja myytiin esim. pippureilla. Mausteiden vuoksi on etsitty uusia maita, kierretty maapalloa ja sodittu vuosisatoja.

Alun perin mausteita käytettiin peittämään ruoan epämiellyttävä tai pilaantunut maku. Myöhemmin huomattiin, että ne sopivat myös säilöntään, siihen saakka oli käytössä ollut vain suola. Nykyään mausteiden hinta on yleensä maltillinen ja valikoimaa löytyy todella paljon kaikkien saatavilla. Valmistajia on paljon ja kaikilla myös erilaisia mausteseoksia.

Kaupasta kannattaa hankkia perusmausteita ja maustesekoituksia kannattaa tehdä itse, silloin välttää ylimääräiset lisäaineet. Monen valmistajan valmiissa tuotteissa löytyy esim aromisuolaa, pizzamaustetta, broilerimaustetta ym, joissa kuitenkin tärkein osa on lisäaine, natriumglutamaatti (E621). Tai suola, jolloin maksaa maltaita tavallisesta pöytäsuolasta.

Turhat lisäaineet voi välttää tekemällä itse perusmausteista omia mausteseoksia. Miltä kuulostaisi tulinen cajun-mausteseos?

Cajun-mausteseos:

2 tl paprikajauhetta
2 tl jauhettua mustapippuria
1,5 tl valkosipulijauhetta
1 tl chilijauhetta
1 tl kuivattua timjamia
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl sipulijauhetta
¼ tl sinappijauhetta

Valmista mausteseosta tulee noin n. 3 rkl.

tai

Italialainen yrttimaustesekoitus:

1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua basilikaa
1 tl kuivattua timjamia

Valmista mausteseosta n. 2,5 rkl ja tämä sopii esim pizzaan.

Mausteiden terveysvaikutukset

Tutkimuksien mukaan mausteilla on myös paljon terveysvaikutuksia. Osan sanotaan auttavan tulehduksiin elimistössä, osa kiihdyttää aineenvaihduntaa, ne tasaavat verensokeria, vaikuttavat sydämen hyvinvointiin ja jopa mielialaan. Mausteita on helppo lisätä ruokiin ja niillä saa ruoasta maistuvaa. Maustamalla eri lailla, voit muuttaa samasta raaka-aineesta tehdyn ruoan täysin erilaiseksi. Ja samalla saat mahdolliset terveyshyödyt. Yleisempiä mausteita, joilla uskotaan olevan terveysvaikutuksia ovat chili, inkivääri, kurkuma, Ceylonin kaneli, curry ja mustapippuri. Joukkoon lasketaan myös valkosipuli, vaikka se on sipulikasvi.

Mausteiden lisäämiseen ruokaan ei ole yhtä oikeaa sääntöä – se riippuu siitä mitä valmistat. Mausteen makuun taas vaikuttaa se, missä vaiheessa lisäät sen ruokaan. Suolan voi laittaa alussa tai lopussa, koska sen maku ei muutu. Kokonaiset valko-, puna- ja viherpippurit suositellaan lisättäväksi viimeisenä, jotta maku säilyy tuoreena. Mustapippuri kannattaa paistaessa lisätä tuotteen pintaan jo ennen paistamista, koska rasva pannulla tuo aromin esiin.

Tuoreet yrtit suositellaan lisättäväksi ruoanlaiton lopussa, ettei aromit tuhoudu. Poikkeuksena rosmariini joka kestää pannua ja uunia. Osa mausteista taas antaa makunsa parhaiten, kun niitä kypsentää hetken öljyssä. Sellaisia ovat esim. chili, paprikat ja curryt, sekä juustokumina ja maustetahnat. Joten nämä kannattaa paistaa heti alkuun, ennen lihojen tai kasvisten lisäämistä.

Makuja maailmalta

Maustaminen on makuasia, johon vaikuttaa niin kulttuuri kuin ruoanvalmistaja. Tietty maku usein yhdistetään erityiseen maahan, alueeseen ja kulttuuriin. Useimmat yhdistää Italiaan salvian, rosmariinin, timjamin ja oreganon. Kiinalaisessa keittiössä yhdistyy wokki-ruokiin valkosipuli, inkivääri, yrtit ja chili. Meksikolaisessa keittiössä yleisin mauste on chili ja niitä löytyy satoja lajikkeita, aina makeasta polttaviin. Suomessa on perinteisesti käytetty vain vähän mausteita, lähinnä suolaa ja pippuria. Joulupöydän herkkuihin lisättiin kanelia ja neilikkaa. Nykyään mausteita ja yrttejä on niin hyvin saatavilla ympäri vuoden, että myös meidän keittiöistä löytyy jo makuja maailmalta, niin arkena kuin juhlissa.

Mausteiden maut tulevat esille aivan eri tavalla kun ne ovat juuri jauhettuja.

Kuivattuja mausteita kannattaa ostaa kokonaisina, ja sitten itse murskata ne juuri ennen kuin lisäät mausteen ruokaan – joko morttelilla tai esim käyttämällä pippurimyllyä. Mausteiden maut tulevat esille aivan eri tavalla kun ne ovat juuri jauhettuja. Morttelissa voi tehdä myös erilaisia maustetahnoja – aloita jauhamalla kuivat mausteet, lisää valkosipulinkynnet, yrtit ja öljyä. Säilytä tahna tiiviisti pakattuna, esim lasipurkissa jääkaapissa.

Omia yrttejä on myös helppo kasvattaa ja säilöä kuivaamalla. Tai kerätä luonnosta esim. katajanmarjat. Ensimmäisenä vuonna marjat ovat vihreitä, eli raakoja, mutta seuraavana vuonna ovat sinisiä ja kypsiä kerättäväksi. Niille riittää kuivatus huoneenlämmössä. Maku on mieto, makean ja pippurisen sekoitus. Sopivat erityisesti riistaruokiin, mutta maistuvat ihanilta myös esim jauhelihakastikkeessa yms. Tilliä, minttua, lipstikkaa, timjamia, rosmariinia ym kuivaamalla saa aineksia omiin mausteisiin, sekoituksiin tai maustesuolaan. Lisäämällä joukkoon perusmausteita, saat juuri omaan makuun sopivia sekoituksia.

Eri maiden mausteilla pääset makumatkalle ja apuna voi käyttää erilaisia keittokirjoja, joissa kerrotaan mikä mauste sopii mihinkin maahan. Tai kokeile rohkeasti mikä maistuu juuri sinun suuhun parhaalta!


Tule sivustollemme lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 700 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!