Raija-Liisan keittiössä: Majoneesi

Majoneesi on emulsiokastike, joka tehdään öljystä ja kananmunista tai pelkistä keltuaisista. Sitä voi käyttää lähes minkä kanssa tahansa, niin ruokien lisukkeena kuin hampurilaisissa ja sämpylöissä. Sillä saa myös helposti ja herkullisesti lisättyä rasvoja ruokavalioon.

Itse tehty majoneesi on herkkujen herkkua ja ohjeita löytyy yhtä monta kuin tekijää. Majoneesin makua on helppo muutella käyttämällä erilaisia öljyjä ja maustamalla omaan makuun sopivaksi. Tunnetuin maustettu majoneesi on aioli, eli valkosipulimajoneesi. Toinen tunnettu maustettu majoneesi on currymajoneesi.

Majoneesin tekoa moni pitää haastavana, mutta suosittelen kokeilemaan. Nykyään liki jokaisen keittiöstä löytyy joko sähkövatkain tai sauvasekoitin ja niillä majoneesi syntyy muutamassa minuutissa. Sähkövempain helpottaa ja nopeuttaa valmistusta mutta majoneesin voi toki tehdä myös käsin vispaamalla. Tarvitaan hyvä ohje, öljyä, munia ja jotain hapokasta kuten sitruunanmehua tai etikkaa tms. Näin saat majoneesin, jossa ei ole lisäaineita, säilöntäaineita eikä sokeria.

Tärkeintä majoneesin teossa on, että raaka-aineet ovat saman lämpöisiä ja useimmiten suositus on että ovat huoneenlämpöisiä. Useimmat pitää majoneesista, jossa ei maistu öljy liikaa läpi, joten parhaiten soveltuu ne miedoimman makuiset öljyt. Itse käytän majoneesin tekoon liki mautonta Borges ExtraMild-oliiviöljyä ja muihin ruokiin ja salaatteihin vahvempia oliiviöljyjä.

Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa ei suosita  rypsi -tai rapsiöljyjä, siksi käytetään mietoa oliiviöljyä. Kun olen erilaisia majoneeseja tehnyt ja kokeillut eri tavoilla, niin oman kokemukseni mukaan kannattaa majoneesi tehdä pelkistä keltuaisista, jos tekee käsin vispaten tai sähkövatkaimella. Ja silloin myös öljy kannattaa liruttaa hitaasti nauhana pikku hiljaa. Sauvasekoittimissa on tehoja niin paljon enemmän, että silloin voi laittaa kulhoon kaikki aineet kerralla ja käyttää koko kananmunan.

Majoneesin valmistus

Jos omistat sauvasekoittimen, jossa on vaihdettavia teriä, esimerkiksi Bamix: käytä majoneesin tekoon vaahdotuslevyä.

Raija-Liisan majoneesi:

2 kananmunaa
3 dl öljyä
0,5-1 rkl sitruunanmehua
1 tl suolaa
0,5-1 rkl sinappia

  • Mittaa aineet kapeaan korkeaan astiaan huoneenlämpöisinä.
  • Laita sauvasekoitin kulhon pohjalle ja käynnistä. Anna käydä pohjalla sen aikaa että aineet alkavat vaahtoutua. Nosta sitten sekoitinta hitaasti ylöspäin koneen käydessä, kunnes kaikki aineet on vaahtoutunut.
  • Nyt majoneesi on valmista. Käy sellaisenaan mihin vain, mutta mausteilla saat vaihtelua.

Jos et omista Bamixia, vaan sekoitat käsin:

Raija-Liisan majoneesi:

2 kananmunaa, vain keltuaiset
3 dl öljyä
0,5-1 rkl sitruunanmehua
1 tl suolaa
0,5-1 rkl sinappia

  • Erottele keltuaiset kulhoon, lisää sitruunamehu ja sinappi. Muista että ainesten tulee olla huoneenlämpöisiä!
  • Ota vispilä käteen ja ala tipottain lorottamaan oliiviöljyä kulhoon samalla sekottaen. Kaada öljyä hitaasti, jos öljyä tulee liikaa kerralla, majoneesi juoksettuu.
  • Jatka öljyn lisäämistä kunnes koostumus alkaa olla hyvä. Lisää suola ja tarkasta maku. Tarvittaessa voit lisätä vielä sinappia ja sitruunaa.

Majoneesin maustaminen

Majoneesin mausteiksi sopii sitruunankuori raastettuna ja tilli, varsinkin kala- ja katkarapuruokien lisänä. Lisäämällä valkosipulia, saat aiolia. Grilliruokien kanssa sopii majoneesi, johon on lisätty muutama tippa Liquid Smokea.( nestemäinen savuaromi) Chilillä ja currylla saat mausteisempaa majoneesia. Myös kuivatut sienet murskattuna sopii majoneesiin. Raastettu tai pilkottu kurkku on klassikko. Tai mitkä tahansa yrtit ja/tai mausteet mitä kotoa löytyy.

Jos epäonnistut

Toisinaan majoneesi epäonnistuu, vaikka kaiken tekisi oikein. Useimmiten sen saa pelastettua joko lisäämällä öljyä tai jos majoneesi juoksettuu, kaataa sen toiseen astiaan ja laittaa keltuaisen ja 1 tl sinappia kulhoon, vatkaa ne sekaisin ja kaataa sitten hitaasti juoksettuneen majoneesin takaisin kulhoon.

Muita majoneesiversioita

Olen kokeillut tehdä majoneesin myös pehmitetystä voista. Onnistui niinkin, mutta ongelma oli säilytys, koska voi jähmettyy jääkaapissa liian kovaksi ja majoneesi pitää säilyttää jääkaapissa, jossa se säilyy noin viikon.

Majoneesin voi tehdä myös munattomana esimerkiksi mantelimaitoon. Ilman munia koostumus on erilainen ja haasteena on maku, koska mantelimaito maistuu läpi. Sain siitäkin syötävää maustamalla valkosipulilla ja annoin sen maustua yön yli. Munattoman valkosipulimajoneesin reseptin löydät täältä (huom. jäsensisältöä).

Majoneesia tehdessä kannattaa muistaa, että myös oikeat kokit epäonnistuu toisinaan sen teossa, joten mikäli epäonnistut, se ei haittaa – aloita vaan uudestaan 🙂

Tule sivustollemme lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 500 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!