Raija-Liisan keittiössä: Lihahyytelö

Entisaikaan kun eläimestä käytettiin teurastuspäivänä kaikki mahdollinen hyväksi, sianpääsyltty oli erityisesti jouluun kuuluva herkku. Kiehumaan lisättiin pään lisäksi potkia, lapaa ja kamaraa, jolloinka ei tarvittu erikseen hyytelöimisainetta. Sianpääsyltty viipaloitiin jäähtyneenä ja tarjoiltiin kylmänä. Nykyään sama herkku löytyy kaupan hyllystä ja riippuen missäpäin maata asuu, sille löytyy monta nimeä; aladoopi, tytinää, lihahyytelöä ym.

Jos haluaa tehdä aitoa vanhanajan sianpääsylttyä, sianpäätä saa tilattua pientiloilta tai teurastamolta kauppiaan kautta. Jos taas possunpään keittely ei houkuttele, hyytelön voi tehdä myös ihan lihasta, käyttämällä liivatetta apuna. Liivate eli gelatiini on eläinperäisistä proteiineista koostuva aine, joka tavallisesti valmistetaan sian nahasta, tai sian ja naudan luista ja jänteistä pitkään keittämällä. Sille löytyy myös korvaava tuote, agar-agar, joka on kasvipohjainen hiilihydraatti, tehty levistä.

BSE (Hullun lehmän tauti) hysteria sai osan ihmisistä säikähtämään liivatteiden käyttöä, mutta hinnan ja saatavuuden vuoksi elintarviketeollisuus käyttää kuitenkin liivatetta, joten moni syö sitä tietämättään makeisissa, jäätelöissä, jogurteissa, hilloissa tai erilaisissa kastikkeissa joihin tarvitaan hyytelömäinen rakenne. Gelatiini on hyväksi esim iholle, nivelille, rustoille, hiuksille, luustolle ja sitä myydään myös kollageeni ravintolisänä. Evira valvoo meillä lakipykälillä ja säännöksillä mistä maasta ja mistä eläimistä/osista tehtyä gelatiinia saa Suomeen tuoda.

Näin teet itse lihahyytelöä

Lihahyytelön voi tehdä luuttomasta tai luullisesta sian, naudan tai vasikanlihasta. Siihen sopii mainiosti ruhon halvemmat osat ja itse käytän porsaanlapaa. Kaupan lihahyytelöitä vertaillessa niissä on monessa lisäaineita, esim natriumnitriittiä (E250), joten itse tehden saat helppoa, hyvää, halpaa, hiilihydraatitonta ja lisäaineetonta lihahyytelöä. Teen kerralla isomman annoksen, joten tässä on ohje litran vetoiseen vuokaan, mutta ohjeen voi puolittaa.

Tarvitset:
800 g possun suolalapaa tms.
1 sipuli
2 porkkanaa
laakerinlehtiä
maustepippureita
10 kpl liivatelehtiä
vettä (+ suolaa)
vuoka, esim. pitkulainen leipävuoka tai kakkuvuoka
+ vuokan vuoraamiseen folioo tms.

Mausteet voi valita lihan ja oman maun mukaan, pääasia että liemi on hyvänmakuista.

Näin teet:
Tarvitsemme siis ensin kypsää lihaa, joten laita liha, lohkottu sipuli, pienityt porkkanat ja mausteet uunivuokaan tai haudutuskattilaan. Lisää vettä niin että liha peittyy, ainakin reilu litra. Hauduta liha kypsäksi (4-5 h) 150-175 C. Ota sitten liha pois liemestä jäähtymään ja siivilöi lientä talteen 1 L. Maista lientä, koska nyt voit vielä lisätä suolaa tai mausteita. Kun liha on jäähtynyt, laita liivatteet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuuttia.

Pilko liha pieniksi kuutioiksi tai silpuksi. Mitä pienemmäksi pilkkoo, sen helpommin saa hyytelöä viipaloitua. Ota haudutuslientä lasillinen ja kuumenna se. Sulata sekaan puristellut liivatteet ja lisää liivateliemi takaisin siivilöimääsi liemeen. Vuoraa vuoka foliolla tms ja kaada pohjalle noin 1 cm lientä ja hyydytä se jääkaapissa (hyytyy nopeasti). Siitä tulee tasainen pinta hyytelöön. Lisää sitten hyytyneen pohjan päälle pilkotut lihat ja kaada liivatelientä vuoka täyteen. Laita vuoka yöksi jääkaappiin hyytymään. Seuraavana päivänä voit kumota lihahyytelön tarjolle.

Näin helppoa! Ja kun innostut voit kokeilla erilaisia hyytelöitä, kalasta, savukalasta, kanasta tai vaikka kasviksista. Tarvitset vain pääraaka-aineen, hyvää lientä, liivatteita ja annos mielikuvitusta.


Tule sivustollemme, lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 600 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!