Raija-Liisan keittiössä: Kekri, suomalainen sadonkorjuujuhla

Syksy on väliaika satokausille ja ennen on silloin ollut tapana viettää sadonkorjuun juhlia eli kekriä. Aika on yleensä osunut loka-marraskuun taitteeseen (Mikkelinpäivästä Pyhäinpäivään), mutta joissain taloissa sitä vietettiin jo aikaisemmin, mikäli sato oli saatu jo talteen.

Alkuun juhla on ollut riehakas, iloluonteinen satokauden juhla, jolloin sitä vietettiin jopa viikko, valettiin tinoja, poltettiin kekrin valkeita, kuljettiin talosta taloon, joissa pöydät notkuivat ruokaa ja juomaa, kilpailtiin jopa siitä, missä talossa oli parhaat tarjottavat ym. Kristinusko muutti juhlaa enemmän vakavamieliseksi ja juhlapäivän vietto muuttui Pyhäinpäivän tyyliseksi. Perinteisiä herkkuja olivat esim lammaskeitot ja paistit, tappaiskeittoa ja veririeskaa, itsevalmistettuja juustoja ja makkaroita ym, sen mukaan mitä talossa kasvatettiin. Syksyn teurastukset ja puinnit oli ohi, sitä haluttiin juhlia.

Seuraavaksi meille rantautui Halloween ja kekri unohtui kaupallisuuden alle pitkäksi aikaa. Nykyään yritetään elvyttää vanhaa perinnettä ja monin paikoin kyläyhdistykset ja maamiesseurat järjestävät erilaisia tilaisuuksia, joiden teema on kekri.

Puhdas, hyvä ruoka on kyllä juhlansa ansainnut. Se voi olla omasta maasta, tilalta tai parvekkeen satoa, yhtä arvokasta kuitenkin. Voi myös ostaa kotimaisia tuotteita ja tehdä herkkuja niistä. Tähän vuoden aikaan on vielä saatavilla vaikka mitä ihania aineksia, joista valmistaa juhlaruokaa. Pitkä ja pimeä syksy oikeastaan kaipaa piristystä, joten syysjuhla sopii siihen. Kutsu ystäviä koolle ja laita kekrin kunniaksi pöytä koreaksi, koristele syksyn väreillä, sytytä kynttilöitä ja lyhtyjä ja nauti hyvästä seurasta. Juhlat voi myös järjestää nyyttikesteinä, jolloin jokainen tuo juhliin jotakin.

Tarjoiluun esimerkiksi pataruoat on edullista ja rehellistä kunnon ruokaa. Niihin sopii parhaiten halvemmat ruhonosat, jotka muhivat padassa itsekseen syöntikuntoon ja voit itse seurustella
ystävien kanssa.

Tässä yksi esimerkki:

Syyspata (määrät syöjien ja padan mukaan)
– luullista lihaa (nautaa, sikaa, lammasta)
– siankylkeä
– erilaisia juureksia makusi mukaan, reiluina paloina
– kaalia lohkoina
– sipulia
– merisuolaa ja mustapippuria
– lihafondia ja vettä

  • Kaikki ladotaan pataan vuotellen, lientä niin että kaikki on liki nesteen alla. Annetaan hautua
    miedolla lämmöllä uunissa tuntikausia, kunnes liha irtoaa helposti luista.

Hyviä kekriruokia ovat myös kaalikääryleet ja – laatikko, hirvipaisti, poronkäristys, juurekset, sienet, kurpitsat ym. Kaikkea mitä maa on taas meille antanut!


Tule sivustollemme lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 500 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!