Raija-Liisan keittiössä: Kasvimaa

Tammikuussa ilmestyy joka vuosi uudet siemenkuvastot ja siitä se suunnittelu aina alkaa. Pitkän ja pimeän talven jälkeen alkaa olla jo kesä mielessä. Ensin tarkastan laatikon jossa säilytän siemenpusseja; mitä on jo olemassa ja mitä vielä tarvitsen. Osa siemenistä pitää kylvää jo talvella, että ne kerkiävät taimiksi kesän alkuun mennessä, esim. chili ja tomaatti. Olen pyrkinyt löytämään joka vuosi jotain uutta, jota en ole maistanut tai kasvattanut.

Tänä vuonna kasvihuoneesta löytyy keltaista, pientä päärynätomaattia. Näin kokeilemalla ovat jääneet kasvatukseen ja ruokavalioon monet kasvikset, esim. lehtikaalit, mangoldit, spagettikurpitsa ja moni muu. Uusiin kasviksiin on ollut kiva tutustua ja ihastua mitä kaikkea niistä saa.

Onnekseni omistan ison tontin, jossa oli alunalkaen iso peltotilkku puutarhamaana, mutta sen hoitaminen vaati liki kokopäiväistä työtä, kitkemistä, haraamista, maan muokkausta, jyrsimistä ym joten päädyin järkeistämään viljelyn selkäystävällisiin lavakauluksiin. Niitä myydään puutarhaliikkeissä 10-30€/kpl , mutta löysin paikan josta saan hakea niitä ilmatteeksi. Lavakaulukset ovat monelle metallifirmalle jätettä, tavaraa tulee lavoilla jossa kaulus ympärillä, joten ilomielin ovat lahjoittaneet niitä pois.

Lavakauluksilla on helppo saada pieneenkin pihaan oma kasvimaa. Ne voi laittaa suoraan nurmikolle, pohjalle paksu kerros sanomalehtiä ja pahvia ym. Multaa niihin menee useampi kottikärryllinen/laatikko, joten kannattaa miettiä ostaako säkkimultaa vai tilaako kuorman multaa pihaan. Ja tietenkin riippuu myös siitä kuinka monta kaulusta laittaa päällekkäin, itselläni on aina kaksi, joten tilasin multakuorman pihaan. Omat itse kasvatetut kasvikset maistuvat aina paremmilta kuin kaupasta ostetut. Satoon vaikuttaa moni asia, mutta sää on se tärkein. Joinakin kesinä kaikki onnistuu ja toisinaan ei, mikäli esim sataa liikaa. Arpapeliä siis hiukan, mutta aina jotain saa lautaselle asti ja uusi yritys seuraavana vuonna.

Helpointa on aloittaa niistä helpoista ja varmemmin satoa tuottavista kasviksista; erilaiset salaatit, sipuli, porkkana, kesäkurpitsa ym.

Helpointa on aloittaa niistä helpoista ja varmemmin satoa tuottavista kasviksista; erilaiset salaatit, sipuli, porkkana, kesäkurpitsa ym. Jo kaksi kesäkurpitsan taimea, voi hyvällä kastelulla tuottaa niin paljon satoa, että sitä voi lahjoittaa muillekin tai pakastaa. Itse kokeilemalla löytyy ne parhaat vinkit siihen omaan maahan. Netistä löytyy myös paljon puutarharyhmiä ym joista saa apua ja neuvoja. Suosittelen myös ostamaan jonkun puutarhakirjan. Itse aikoinaan hankin Lena Israelsson: Kotipuutarhuri, laaja ja selkeä opas aloittajalle. Kun kokemus karttuu, voi laajentaa lajivalikoimaa tai vaihdella sitä sen mukaan mitä tykkää syödä.

Nykyään on jo jalostettu paljon kääpiökokoisia lajeja, esim. herukka-ja omenapuita joten niitäkin saa jo mahtumaan pienellekin pihalle. Koska kasvutapa on ylöspäin, ne eivät vie paljon tilaa. Omalla tontillani satoa tulee liikaakin, eikä ole kellaria ja kahteen pakastimeen pitää saada sato mahtumaan, joten myin osan sadosta tai lahjoitan. Pelkästään herukoita on yli 20 puskaa, kuin myös raparperia jota käytän myös koristekasvina, estämään rikkaruohoja.

Löytyy myös erilaisia vadelmalajikkeita, omenapuita, karviaisia, luumupuu, suklaakirsikka, mansikkaa, marja-aroniaa ym. Lavakauluksia reilut 20 kpl ja niihin on vakiintuneet kasvikset; erilaisia salaatteja, tilliä, kurkkuja, pinaattia, mangoldia, lehtikaalia ym. Työtä niistä on, mutta herkullinen sato palkitsee. Hyötykäytän pihaltani myös ns. rikkakasvit ketunleivästä nokkoseen.

Entäpä jos ei ole ok-talon tonttia eikä rivitalon pihaa? Pienimuotoinen kasvatus onnistuu myös parvekkeella tai jopa ilman parveketta. Upeimmat luomukset joita olen nähnyt, ovat olleet parvekkeita joissa on osattu hyötykäyttää joka neliö. Parvekelaatikoissa erilaisia salaatteja, ruukuissa ja ämpäreissä tomaattia, kurkkua, kesäkurpitsaa ja jopa seinällä roikkumassa amppeleissa mansikkaa ja purkeissa yrttejä. Pieneen tilaan saatu mahtumaan paljon. Ilman parveketta saat sisällä kasvamaan esim yrttejä kukkaruukuissa tai vaikka erilaisia versoja tarjottimella.

Moni ostaa kaupasta yrttiruukun, käyttää siitä osan ja heittää loput pois. Sen saa tuottamaan lisää satoa kun ottaa muovisen ruukkupurkin pois ja istuttaa kukkapurkkiin. Samalla tyylillä voi istuttaa myös ulos kaupan yrttejä ja salaatteja, jos omat kylvökset epäonnistuu. Valmiita taimia myydään puutarhaliikkeissä ja puutarhojen kasvihuoneilta, löytyy kaikkea kaalikasveista lähtien.

Aloittaa voi vaikka heti, koska juuri nyt valikoima on parhaimmillaan ja taimia löytyy.


Tule sivustollemme, lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 500 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!