Pieni pintaraapaisu lisäaineisiin

Lisäaineita, eli E-koodeja, löytyy yli 300 erilaista, joten niitä ei voi mitenkään ulkoa muistaa. Olen omalta kohdaltani päätynyt välttelemään niitä joita itse pidän pahimpina. Niitä on kuitenkin hankala kokonaan välttää, mikäli ostaa kaupan tuotteita. Osa niistä on tarpeellisia, mutta liian paljon löytyy niitä, joilla on mahdollinen yhteys lisääntyneisiin sairauksiin ja joiden käyttöä pystyy itse vähentämään, tai jättämään kokonaan pois.

Lisäaineita käytetään elintarvikkeissa pidentämään säilyvyyttä, makua, väriä, rakennetta tai muita ominaisuuksia. Kuluttaja saa tiedot tuotteen lisäaineista elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä. Valmistus- ja lisäaineet on merkitty painon mukaan alenevassa järjestyksessä, eli se mitä on eniten on merkitty ensimmäiseksi luetteloon. E-kirjain edessä kertoo, että ne ovat Euroopan Unionin hyväksymiä elintarvikkeisiin. Merkinnät voi hämätä kuluttajaa koska osa lisäaineista voi olla merkitty erilailla, esimerkiksi sanalla nitriitti tai koodilla E250.

Kun taas paljon lisäaineita sisältävät valmiiksi marinoidut lihat, kana, nakit, makkarat, jäätelö ja virvoitusjuomat.

Lisäaineita esiintyy myös luonnossa, mutta silloin ne ovat luonnollinen osa siitä. Vaikkapa puolukassa on luonnollisesti happoja, hyytelöimisainetta ja väriaineita. Lisäaineita ei ole lainkaan tuoreessa lihassa, kalassa tai hedelmissä ja vihanneksissa. Kun taas paljon lisäaineita sisältävät valmiiksi marinoidut lihat, kana, nakit, makkarat, jäätelöt ja virvoitusjuomat. Erittäin paljon lisäaineita sisältää esimerkiksi valmiskeittoainekset, liemikuutiot, kevytlimsat ja karamellit.

Nykyään allergiat ovat lisääntyneet niin paljon, että varsinkin heidän kannattaa perehtyä lisäaineisiin, koska on lisäaineita jotka voivat herkimmille aiheuttaa oireita jo pieninäkin määrinä ja elintarvikkeen tuoteselosteessa voi olla merkittynä vaikka E322 (lesitiini), josta ei heti tiedä, että se on peräisin soijasta, jolle moni on allerginen.

Näitä lisäaaineita on mielestäni helpointa vältellä: E250, E620, E450, E407.

E250, eli natriumnitriitti/nitraatti. Eniten sitä löytyy kaikista lihavalmisteista kuten pekoni, makkarat, lihaleikkeleet yms. Sillä saadaan ruoka- ja leikkelemakkaroihin normaali maku ja punertava väri säilymään kypsentäessä. Yksi lisäaine, jonka epäillään aiheuttavan syöpää, nokkosihottumaa, suolistosairauksia, päänsärkyä ym.

E620/621, eli natriumglutamaatti, joka mainitaan usein tuoteselosteissa; ”keinotekoinen arominvahvenne”. Sitä käytetään esimerkiksi leikkeleissä ja maustevalmisteissa, kuten suositussa Aromat-mausteessa. Natriumglutamaatin sanotaan olevan keskushermostoa kiihdyttävä aine ja aiheuttavan riippuvuutta sekä lisäävän ruokahalua. Yleisimpiä oireita ovat suolistovaivat, päänsärky, ihottumat ja huimaus.

E450-452, eli fosfaatti/fosfori. Käytetään esimerkiksi kinkuissa ,juustoissa, jäätelöissä, jälkiruoissa, kakuissa, keitoissa, kastikkessa, muroissa, liha- ja kalavalmisteissa ja kolajuomissa. Pahimpia lähteitä ovat sulatejuustot, joissa se on useimmiten merkittynä ”sulatesuolat”. Fosfaatti sitoo nestettä, joten esimerkiksi kinkkuun voidaan sen avulla lisätä vettä jopa puolet painosta. Joissain lähteissä mainitaan, että jos käyttää paljon D-vitamiinia, se tehostaa fosfaatin imeytymistä jolloinka liiallinen rahkan ja raejuuston syöminen voi pahimmillaan aiheuttaa munuaisten vajaatoimintaa. Fosfaatin sanotaan aiheuttavan osteoporoosia, luuston haurastumista joten varsinkin sitä sairastavan kannattaa vältellä.

E407, eli karrageeni, jota käytetään stabilointi-, sakeuttamis- ja hyytelöimisaineena. Sitä löytyy esimerkiksi kermoista, jäätelöistä, raejuustosta ja valmisruoista. Karrageenin epäillään aiheuttavan vatsavaivoja, suolistotulehdusta ja jopa syöpää.

Tässä vain muutama esimerkki lisäaineista, mutta kun näihin perehtyy se viidakko voi viedä mennessään ja saada ajattelemaan, että miten tärkeää olisi yrittää syödä puhdasta ruokaa – jokainen omien mahdollisuuksien mukaan.

Tule sivustollemme, lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 500 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!

Vieraskynäämme pitelee tällä kertaa Raija-Liisa. Hän on Team LCHF Suomen Facebook-sivuston moderaattori ja innokas vähähiilihydraattisen ruokavalion puolestapuhuja. Raija-Liisalla on erittäin paljon tietoa ja hän opastaa, opettaa ja ohjaa jäseniämme oikealle polulle loputtomalla innokkuudella ja innostuksella.