Nyt grillataan!

Kesä on nyt täällä ja sen mukana grillikauden avajaiset! Monissa perheissä grillataan vain kesäisin, ja siksi grillin tuoksussa on jotain taianomaista – grillattu ruoka maistuu taivaallisen hyvälle, usein grillaaminen yhdistetään perheen tai ystävien yhteisiin hetkiin – kiireetöntä oloa, paljon hyvää ruokaa, erilaisia mausteita, tahnoja, lisukkeita – kesäillan lämpöä ja hyviä juomia.

Onnistunut grillaaminen vaatii hieman esivalmisteluja, ja siksi onkin hyvä, jos koko perhe voi osallistua ruoanlaittoon.

Grillata voi joko hiiligrillillä – joka on meidän perheemme suosikki, tai kaasulla. Hiiligrilli vaatii hieman enemmän aikaa, sekä harjoittelua – grilli pitää sytyttää hyvissä ajoin, ja hiilien määrä pitää arvioida, niin että ne eivät pala loppuun ennen kuin ruoka on kypsää, mutta niitä ei myöskään saa olla niin paljon, että hiilet palavat vielä tunteja sen jälkeen, kun ruoka on jo syöty.

Riippumatta mitä grillaa, on hyvä suunnitella ja aloittaa ajoissa. Liha, kala, äyräiset tai kasvikset saavat mielellään marinoitua pitkään, maku vain paranee, jos grillattavat saavat maustua marinadissa yön yli, eli ne kannattaa esivalmistaa jo edellisenä päivänä.

Marinoi aina

Kun valmistaa hyvää ruokaa, on tärkeää maustaa ja maistaa – ja maustaa enemmän kuin oli alun perin ajatellut maustavansa!
Kaupasta löytyy marinadeja valmiina, mutta ne ovat kalliita ja sisältävät usein paljon sokeria ja tärkkelystä. Marinadia on helppo valmistaa itse! Tärkeää on, että marinadi sisältää jotain hapokasta, joka auttaa makujen imeytymistä lihaan. Ja on myös tärkeää valita makuja, josta sinä, ja vieraasi pidätte. Klassikoita on valkosipuli ja chili. Voit myös sekoittaa kaikenlaisia kuivia mausteita mitä sinulla on kaapissa, laita niitä kulhoon, lisää ruokalusikallinen sitruunamehua tai viinietikkaa tai viiniä (näistä saat happoa), sitten kookosöljyä tai gheetä tai avokadoöljyä, nämä ovat ne öljyt, jotka kestävät lämpöä parhaiten, mutta voit myös käyttää oliiviöljyä. Lisäksi tuorepuristettua valkosipulia, soijakastiketta, chiliä ja ehkä dijonsinappia.

Sekoita marinadi ja laita se pieneen muovipussiin. Lisää lihat, kalat, äyriäiset tai kasvikset marinadiin, ja sulje pussi. Marinoi lihat, kalat ja kasvikset omissa pusseissaan. Puristele pussia, kunnes marinadi peittää kaiken, ja laita kulhoon tai lautaselle jääkaappiin. Kääntele välillä pussia, niin varmistut siitä, että marinadia on joka puolella ja marinoitavat maistuvat tasaisesti.

Liha kannattaa nostaa esille huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen valmistamista, jolloin se ei ole jääkaappikylmää enää, kun se nostetaan grillille.

Grilliruoka haluaa seurakseen hyviä lisukkeita. Nämä voivat olla esimerkiksi erilaisia salaatteja, erilaisia tahnoja, juureksia ja kasviksia ja dippejä. Nämä voidaan yleensä aina esivalmistaa.
Kattauskin voidaan tehdä valmiiksi – jolloin grillaamiseen ja seurusteluun jää runsaasti aikaa. Kaikki muu siis kannattaa valmistella etukäteen, jolloin seurustelu voi siirtyä ulos grillimestarin luokse.

Naposteluruokia:

Grilli-illan alkupala voi olla esimerkiksi grillipizza! Jos tykkää grillata pizzoja, kannattaa ostaa pizzakivi, niitä saa tavarataloista, isoista kaupoista ja usein myös rautakaupoista, hinta noin 10 euroa ja siitä ylöspäin. Pizzakiven idea on, että silloin alustakin on kuuma, ja pizzan pohja paistuu siinä missä lisukkeetkin, ja siitä tulee rapea. Grillissä lämpötila nousee korkealle, noin 350 asteeseen, ja pizzasta tulee yhtä hyvää kuin italialaisessa pizzeriassa!

Hyvän pohjan lisäksi, pizzaan kuuluu ihana kastike, ja se kannattaa valmistaa itse. Täytteitä voi laittaa mitä vain, mutta hyvän pizzan salaisuus on ohuen ohut rapea pohja, hyvä kastike ja 2 tai enimmillään kolme täytettä. Ensin pohja, sitten kastike, sitten juusto ja viimeisenä lisukkeet.

Aito vhh grillipizza, joka on tehty laadukkaista raaka-aineista, on sekä hyvää että terveellistä ja parasta naposteluruokaa.

Valitse jokin lukuisista pizzapohjistamme – oma suosikkini on Fathead pohja, mutta meiltä löytyy kymmeniä erilaisia, joten käy reseptiarkistossamme löytämässä oma suosikkisi!
Valmista myös herkullinen tomaattikastike, kastike paranee kun sen antaa tekeytyä ajan kanssa, joten aloita valmistamalla kastike ja annan sen sitten porista rauhassa hellalla.

Pizzan voi sitten täyttää oman maun mukaan, tomaattikastikkeen päälle tulee juustoraastetta ja sitten mozzarella, kinkkua, salamia, tonnikalaa, tomaattia, sieniä, paprikaa tai mitä ikinä mielesi tekee…
Paista pizzaa grillissä pizzakiven päällä, noin 10-12 min, aseta se lautaselle, leikkaa siitä 8-10 palaa ja tarjoile nautittavaksi alkudrinkin kera!

Kun grillattavat ruoat on asetettu grillille, on tärkeää muistaa vaihtaa lautaset ja kulhot puhtaisiin. Grillin vieressä on hyvä pitää myös marinaadia ja pensseli, mausteita sekä hyvät hanskat.

Mitä muuta grillataan?

Sitten aloitetaan varsinainen grillaaminen. Grilliin laitetaan ruokia siinä järjestyksessä kuin ne valmistuvat. Isot lihapalat kestävät kauemmin kuin ohuet kalafileet. Joten kannattaa suunnitella missä järjestyksessä lisää mitäkin, ja huolehtia siitä, että hiiliä on grillissä tarpeeksi, jotta se ei sammu kesken ruoanlaittoa.

Grillata voi esimerkiksi:

Juomasuosituksia:

Alkudrinkiksi sopii hienosti Raparperilimonaadi, aikuisille terästettynä, ja lapsille sellaisenaan. Ruokajuomaksi sopii hyvin Rosé viini, tai riippuen mitä grillaa, joko valko- tai punaviiniä, sekä tietysti vettä, kuplilla tai ilman!

Tervetuloa meille!


Tule sivustollemme lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 700 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!