Metabolinen oireyhtymä, MBO

Mistä on kyse?

Metabolism on englantia ja tarkoittaa aineenvaihduntaa. Metabolinen oireyhtymä (MBO) on aineenvaihduntaan liittyvä oireyhtymä, joka kasvaa räjähdysmäisesti länsimaissa.

MBO on sairaus, joka ei ole yhtä tuttu käsite kuin ylipaino, korkea verenpaine, diabetes tai korkea kolesteroli, mutta se liittyy tiiviisti näihin kaikkiin. Nämä neljä sairautta liittyvät nimittäin vahvasti toisiinsa. Mikäli sinulla on diagnosoitu jokin näistä sairauksista, sinulla on hyvin todennäköisesti muutkin sairaudet, tai ainakin suurentunut riski sairastua niihin. Joten mikäli yksi näistä riskitekijöistä kohdallasi toteutuu, toteutuu todennäköisesti ainakin toinenkin, ja ehkä kolmaskin tai mahdollisesti kaikki.

Ylipainoa voidaan pitää perimmäisenä syynä meteboliseen oireyhtymään, koska siitä seuraa usein muut ongelmat. Joten mikäli sinulla on ylipainoa, sinulla on melko todennäköisesti myös korkea verenpaine. Myös verensokeriarvot ovat usein koholla ja kolesteroliarvotkaan eivät ole hyvällä tasolla. Nämä neljä riskitekijää, eli ylipaino, korkea verenpaine, diabetes sekä korkea kolesteroli ovat yhdessä merkki aineenvaihdunnan häiriöstä, jota kutsutaan metaboliseksi oireyhtymäksi.

Miten metabolinen oireyhtymä määritellään?

Metabolinen oireyhtymä on kyseessä, jos alla mainitusta viidestä ehdosta kolme toteutuu:

Vyötärölihavuus tai ylipaino: Vyötärön ympärys ylittää miehellä 100 cm ja naisella 90 cm. Jos vyötärö ylittää miehellä 94 cm ja naisella 80 cm, vaara metabolisen oireyhtymän syntyyn on jo olemassa.

Korkeat triglyseridit: Veren triglyseridien määrä on suurentunut (yli 1,7 mmol/l).

Epäedullinen kolesteroliprofiili: Veren HDL-kolesterolin eli hyvän kolesterolin määrä on pienentynyt (alle 1,0 mmol/l miehellä ja alle 1,3 mmol/l naisella)

Korkea verenpaine: Verenpaine on koholla (130/85 mmHg tai enemmän)

Esidiabetes/2 tyypin diabetes: Yön paaston jälkeen otettu verensokeri on ylärajoilla tai kohonnut (plasman glukoosipitoisuus yli 5,7 mmol/l (lähde)

Näin tarkastat omat arvosi ja mittasi

Vyötärön mittaus: Tavallinen pehmeä ompeluun tarkoitettu mittanauha toimii hyvin. Mittaa vyötärön ympärys noin 2 cm navan yläpuolelta.

Kolesterolin voit mittauttaa terveysasemalla tai työterveyshuollossa. Tärkeitä arvoja ovat triglyseridit sekä HDL- ja LDL-kolesterolin taso. Lue lisää kolesterolista ja viitearvoista tästä.

Verenpaineen voi myös mittauttaa terveysasemalla tai työterveyshuollossa. Jos on syytä epäillä korkeaa verenpainetta, suosittelen mittarin hankkimista kotiin.

Verensokeriarvoja voi myös mittauttaa terveysasemalla tai työterveyshuollossa. Jos on todettu diabetes, kannattaa hankkia oma mittari.

Mistä metabolinen oireyhtymä johtuu?

Länsimaalainen elämäntapa ja varsinkin hiilihydraattipitoinen ruoka on avainasemassa MBO:n kehittymisessä.

MBO:ta kutsutaan monesti ”länsimaiseksi sairaudeksi”, ja kyse on elintapasairaudesta, joka kasvaa räjähdysmäisesti länsimaissa, mutta jota ei juurikaan tavata alkuperäiskansoilla. Länsimaalainen elämäntapa ja varsinkin hiilihydraattipitoinen ruoka on avainasemassa MBO:n kehittymisessä. Liiallinen energiansaanti sekä liian vähäinen liikunta johtaa siihen, että vatsaontelon sisään kertyy rasvaa. Tämä rasva on toiminnallisuudeltaan erilaista kuin ihon alla oleva rasva.

Vatsaontelossa olevien rasvasolujen väliin kertyy runsaasti tulehdussoluja, jotka puolestaan erittävät tulehdusreaktioon liittyviä ns. sytokiineja. Nämä tulehdusta aiheuttavat sytokiinit kulkeutuvat maksaan, joka on ihmisen aineenvaihdunnan keskus. Maksassa sytokiinit häiritsevät ja estävät maksan normaalia toimintaa, joka johtaa siihen, että verensokeri nousee, verenpaine nousee ja rasva-arvot häiriintyvät. (lähde)

Yhä useamman asiantuntijan mukaan pääsyy metabolisen oireyhtymän syntyyn on liiallinen sokereiden ja hiilihydraattien syöminen. Länsimaalainen ruokavalio sisältää erittäin paljon sokeria ja nopeita hiilihydraatteja jotka eivät sovellu kehoillemme.
Sokeri ja nopeat hiilihydraatit nostavat verensokeria ja kiihdyttävät insuliinineritystä. Ajan myötä elimistö kehittää resistenssiä insuliinille. Tämä on tila, johon tiedetään liittyvän monenlaisia häiriötiloja kehossa. Tärkeimmät ovat ylipaino, korkea verenpaine sekä huonot rasva-arvot. (lähde)

Metabolisen oireyhtymän riskit ja seuraukset

Ylipaino, korkea verenpaine, huonot kolesteroliarvot sekä diabetes ovat vaarallinen yhdistelmä. Henkilöllä, jolla on todettu metabolinen oireyhtymä, on noin 2-3 kertaa suurempi riski sairastua sydän- tai verisuonitautiin verrattuna terveeseen henkilöön. Metaboliseen oireyhtymään liitetään myös rasvan kertymistä maksaan, mikä voi johtaa rasvamaksaan ja jopa maksakirroosiin.

Metabolisen oireyhtymän hoito

Monet metabolisen oireyhtymään liittyvät ilmiöt johtuvat vatsaontelorasvan liiallisesta kertymisestä. Nykyisin BMI:tä ei pidetä yhtä tärkeänä ylipainon määrittämisen työkaluna kuin vyötärö-lantio suhdetta (VLS). Sekä miehen että naisen lantion mitta tulisi olla suurempi kuin vyötärön. Miehillä vyötärön ympärys tulisi olla alle 100 cm ja naisella alle 90 cm. Mikäli vyötärö ylittää miehellä 94 cm ja naisella 80 cm, vaara metabolisen oireyhtymän syntyyn on jo olemassa.

Laihduttamalla voi parantua MBO:sta kokonaan. Kun laihduttaa, rasva poistuu ensin maksasta ja samalla tulehdusta aiheuttava vatsaontelorasva vähenee. Kun rasvan määärä pienenee, verensokeri laskee, hyvä kolesteroli nousee ja sekä veren triglyseridi-arvo että verenpaine laskee. Aikuistyypin diabetekseen laihduttaminen vaikuttaa myös erittäin suotuisasti ja syömällä vähähiilihydraattipitoista ruokaa, voi parhaimmassa tapauksessa parantua 2 tyypin diabeteksesta kokonaan. Siinä tapauksessa, että ei parantuisi kokonaan, tautia voi kuitenkin huomattavasti lieventää.

Liikunnalla on hyvin suotuisia vaikutuksia metaboliseen oireyhtymään. Verenpaine laskee ja solujen insuliiniherkkyys paranee. Liikunnan ja ruokavalion yhteisvaikutus tehoaa tietysti kaikista parhaiten.

MBO:ta voi hoitaa myös lääkkeillä, mutta silloin kohdennetaan lääkitys jokaiseen osa-sairauteen. Korkeaa verenpainetta lääkitään siihen tarkoitetuilla lääkkeillä, ja kolesterolia täsmälääkkeillä siihen, diabetesta insuliinilla jne. Mikään näistä ei tehoa muihin sairauksiin, joten kaikkia tulee erikseen lääkitä samanaikaisesti.

Laihduttaminen tuottaa silti kaikista parhaimmat tulokset, koska silloin puututaan ongelman syyhyn, eikä seurauksiin.

Ruokavalion merkitys MBO:n ennaltaehkäisyyn sekä hoitoon

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on terveyttä edistävä ja ylipainoa ehkäisevä terveellinen ruokavalio. Maailman alkuperäiskansat, jotka syövät rasvaa, proteiinia, maan päällä kasvavia kasviksia, marjoja ja pähkinöitä, voivat yllättävän hyvin, eivätkä käytännössä kärsi elintapasairauksista. Sokeria ja valkoista jauhoa tulisi välttää ja muuten syödä terveellisesti ja liikkua mahdollisuuksien mukaan.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio on tutkitusti tehokas tapa sekä laihtua että ylläpitää normaalipainoa (lähde).

Tervetuloa meille tutustumaan vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, www.lchf-suomi.fi