Kuukauden raaka-aine: sitruuna

Hedelmät eivät periaatteessa kuulu vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Syy, miksi tässä ruokavaliossa ei syödä hedelmiä on, että niissä on valtavasti sokeria – ne ovat luonnon karkkeja. Esimerkiksi banaanissa on 18,3 g hiilihydraattia/100 g, josta suurin osa on sokereita (fruktoosi, sakkaroosi ja glukoosi). Mutta jos on valinnut syödä maltillisen LCHF-ruokavalion mukaan, on esimerkiksi kotimainen omena sekä marjat silloin tällöin ok. Kotimaisessa omenassa on noin 8,3 g hiilihydraattia/100 g, mikä on kuitenkin aika vähän verrattuna muihin hedelmiin. Vadelmat sisältävät marjoista vähiten hiilihydraatteja, 5,7 g/100 g.

Mutta, sinun ei kuitenkaan tarvitse kävellä  hedelmätiskin ohi kaupassa. On nimittäin olemassa muutama hedelmä, joita voi vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa nauttia lähes rajoituksetta: esimerkiksi avokado ja sitruuna. Näillä kahdella on täysin erilaiset ominaisuudet, ja avokado on rakenteeltaan pehmeä ja kermainen ja sisältää paljon rasvaa. Avokadosta olemme kirjoittaneet blogiartikkelin aikaisemmin, sen voit lukea täältä.

Sitruunassa ei ole paljon rasvaa, mutta se sisältää silti vain noin 2,2 g hiilihydraattia/100 g ja sopii siksi hyvin vhh-ruokavalioon. Sitruuna antaa ruoille ja leivonnaisille raikkautta ja makua ja varsinkin nyt kesällä maistuu raikas sitruuna entistä enemmän! Tässä artikkelissa kerromme lisää sekä sitruunasta että sen serkusta limetistä ja niiden ominaisuuksista.

Ravintosisältö /100 g Keskikokoinen sitruuna (100 g)
Hiilihydraattia 2,2 g 2,2 g
Rasvaa 0,2 g 0,2 g
Proteiinia 0,6 g 0,6 g

Sitruuna

Sitruuna (citrus limon) on sitruspuu, joka kuuluu ruutakasveihin. Sitruspuussa kasvava sitrushedelmä on se, jota kutsutaan sitruunaksi ja jota useimmiten käytetään ruoanlaitossa. Sitruunaa ei syödä kovin usein sellaisenaan, koska sen sisältämä sitruunahappo tekee siitä erittäin kirpeän. Sen sijaan sen mehua ja raastettua kuorta käytetään usein, ja ne antavat raikkautta monille ruoille, juomille ja leivonnaisille. Siksi sitruunaa käytetään paljon varsinkin kesällä. Sitruunan maku on helppoa yhdistää muihin makuihin ja tavalliset makuparit sitruunalle ovat esimerkiksi tilli, lohi, katkarapu, inkivääri, mansikka ja lakritsi.

Sitruuna on myös terveellistä, ja se on täynnä hyödyllisiä ravintoaineita, kuten esimerkiksi C-vitamiinia, B-vitamiinia, kalsiumia, rautaa, magnesiumia, kaliumia ja kuitua. Sitruuna poistaa ylimääräistä nestettä ja kuona-aineita kehosta ja siksi se sopii kehon puhdistamiseen ja turvotuksen hoitamiseen. Se on myös hyvä flunssaa ja kurkkukipua vastaan ja se voi alentaa kuumetta, ja siksi sitä käytetään paljon myös kuumissa juomissa – kuten teessä. Älä kuitenkaan juo sitruunavettä monta kertaa päivässä, se voi nimittäin vaurioittaa hampaiden kiillettä. Sitruuna tasapainoittaa myös kehon pH-arvoja ja voi siksi myös lievittää monenlaisia vatsavaivoja, kuten ummetusta ja närästystä.

Tämän lisäksi sitruuna sopii myös ulkoiseen käyttöön, esimerkiksi päänahan ja hiusten hoitoon. Sitruunamehu puhdistaa päänahan, parantaa hiusten koostumusta ja pitää hiukset kiiltävinä ja terveinä. Sitruunalla voi myös hoitaa ihotulehduksia, arpia ja maksaläiskiä levittämällä sitruunamehua iholle. Muista kuitenkin välttää auringonvaloa, jos sinulla on sitruunamehua iholla äläkä levitä sitruunaa iholle, jos ihosi on herkkä tai haavainen.

Paitsi että sitruunasta voi käyttää suoraan mehua ja kuorta sellaisenaan, siitä voi helposti tehdä vähähiilihydraattisen  tahnan/levitteen: Lemoncurdin. Lemoncurd sopii esimerkiksi kakkujen, piirakoiden tai leivonnaisten täytteeksi tai koristeluksi. Se antaa myös ihanan maun jogurtille tai smoothielle ja sopii myös skonssien päälle tai lettujen kanssa. Lemoncurdin valmistat helposti itse, ja se säilyy jääkaapissa pari viikkoa.

LCHF Lemon curd

3 Luomu sitruunan mehua
2 rkl raastettua sitruunan kuorta
0,5 dl karppisokeria
2 kananmunaa
3 kananmunan keltuaista
50 g voita

  • Pese sitruunat huolellisesti. Purista sitruunoista mehut ja raasta kuoret.
  • Laita sitruunan mehu, raastettu kuori, karppisokeri ja voi kattilaan.
  • Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen muutama minuutti. Kaada seos siivilän läpi kulhoon.
  • Vatkaa toisessa kulhossa kananmunat ja keltuaiset. Sekoita joukkoon kuuma sitruunaseos samalla voimakkaasti vatkaten.
  • Kaada seos takaisin kattilaan. Kuumenna seosta (huom. ei saa kiehua!) koko ajan sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu. Muista sekoittaa pohjaan asti.
  • Nosta kattila liedeltä ja anna jäähtyä. Seos paksunee hieman jäähtyessään.
  • Kaada seos lasipurkkiin.

Reseptiarkistostamme löydät lisää ihania sitruuna-ohjeita, muun muassa Sitruunainen kaaligratiini, sitruunainen parsa-katkarapukeitto, sitruunamarinadi, sitrusmuffinsit, ja sitruunaleivokset.

Limetti/lime

Toinen ruutakasveihin kuuluva sitruspuu on limetti (citrus aurantiifolia). Se on sitruunan pienempi serkku, jota käytetään ruoanlaitossa ja leivonnaisissa samalla tavalla kuin sitruunaa – eli useimmiten sen mehua tai raastettua kuorta. Se on mehukas ja hapan, mutta makeampi kuin sitruuna ja sisältää myös enemmän hiilihydraatteja, noin 10 g/100 g. Mutta koska sitä käytetään lähinnä ruoan mausteena, se ei tule nostamaan merkittävästi päivittäistä hiilihydraattisaantiasi.

Ravintosisältö /100 g Keskikokoinen limetti (70 g)
Hiilihydraattia 10,5 g 7,06 g
Rasvaa 0,2 g 0,13 g
Proteiinia 0,7 g 0,47 g

Samaten kuin sitruuna, limetti sisältää myös reilusti C-vitamiinia. Limeä käytetään varsinkin meksikolaisessa ja thaimaalaisessa keittiössä erittäin paljon ruoanlaitossa, ja se sopii hyvin varsinkin lohen, kanan, katkarapujen, avokadon, chilin, kurkun ja korianterin kanssa. Limeä käytetään paitsi ruoan ja leivonnaisten mausteena usein myös koristeena. Se on myös tärkeä ainesosa monissa tunnetuissa alkoholipitoisissa drinkeissä, esimerkiksi margaritassa, mojitossa ja caipirinhassa.

Limellä voi myös maustaa tavallista hanavettä, ja näin teet kesän raikkaimman juomaveden:

Kesäinen makuvesi, 2 L

200 g mansikoita
1 kpl kurkku
2 kpl limeä
kourallinen tuoretta minttua
2 L vettä
jääpaloja

  • Pese lime, mansikat ja kurkku huolellisesti.
  • Viipaloi mansikat, kurkku ja lime ja revi mintusta lehdet.
  • Kaada kylmä vesi kannuun ja lisää kaikki muut ainekset. Laita jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
  • Lisää vielä muutama jääpala ennen tarjoilua.

Reseptiarkistostamme löydät lisää reseptejä, joissa olemme käyttäneet limeä mausteena. Muun muassa limeuunilohi, kylmä kurkkukeitto, tomaattisalsa, mausteinen avokadodippi ja limejuustokakku.

Ihanaa keskikesää kaikille!

Lähteet: Askel terveyteen, Martat, Wikipedia.


Tule sivustollemme lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 500 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!