Kuukauden raaka-aine: porkkana

Porkkana (daucus carota) on juureksena viljelty sarjakukkaiskasvi. Juuri sisältää runsaasti A- vitamiinin esiastetta beta-karoteenia, joka antaa sille oranssin värin. Porkkanan viljely on lähtöisin Keski-Aasiasta, Euroopassa sitä on viljelty 1100-luvulta lähtien. Useimmat nykyiset lajikkeet polveutuvat 1700-luvulla Hollannissa viljellyistä porkkanoista.

Ravintosisältö /100 g Keskikokoinen porkkana  (75 g)
Hiilihydraattia 5,6 g 4,2 g
Rasvaa 0,2 g 0,15 g
Proteiinia 0,6 g 0,45 g

Alun perin viljeltiin porkkanaa, joka oli purppuranpunainen, keltainen tai valkoinen. Kuumilla alueilla keltaista ja punaista porkkanaa viljellään edelleen. Viileillä alueilla oranssiporkkana on yleisin. Suomessa viljellään oranssiporkkanan lisäksi violettia, keltaista ja valkoista porkkanaa.

Porkkana on perunan jälkeen Suomen suosituin juures; sitä syödään jopa 9 kiloa henkeä kohden vuodessa. Porkkana on maan sisällä kasvava juures, jota voidaan syödä raakana. Tavallisesti porkkanaa käytetään raasteena, salaateissa, keitoissa ja liharuoissa.

Vaikka porkkana on maan alla kasvava juures, olemme myös käyttäneet Team LCHF Suomen resepteissä porkkanaa, reseptejä ovat esimerikiksi porkkanalaatikko, sitruunamarinoidut porkkanat, kasvis-kanakeitto ja porkkanakakku. Porkkanaa käytetään myös väriaineena ja sitä on käytetty lääkekasvina, sillä se sisältää A-vitamiinia ja seleeniä.

Porkkanan viljely on helppoa ja siksi se kuuluukin monen puutarhurin valikoimiin. Porkkana kylvetään suoraan avomaalle varhain keväällä, yleensä toukokuun puolivälissä, kun maa on jo lämmennyt, mutta edelleen kostea. Porkkanan taimettumisaika on n.10-20 vrk. Taimet harvennetaan 5 sentin välein, jotta niillä on tilaa kasvaa. Jos haluaa välttää tuholaiset, kuten porkkanakempin ja porkkanakärpäsen, kasvuston voi peittää harsolla juhannukseen saakka. Porkkanoita kannattaa mullata kesän aikana, ettei juurenniska muutu auringossa vihreäksi.

Myös rikkakasvit kitketään ja harataan pois. Keväällä ja alkukesällä kastelu on tarpeen, kuten myös kesän kuivina kausina. Tasaisesti vettä saanut porkkana kasvaa meheväksi ja makeaksi. Kuivuudesta kärsinyt muuttuu puumaiseksi ja halkeilee. Myös lajikkeissa on eroja, osa on varhaisporkkanaa ja osa nostetaan syksyllä tuleentumisen jälkeen, jolloin ne kestävät varastointia. Tästä syystä meillä on kaupoissa saatavilla ympäri vuoden kotimaista porkkanaa.

Porkkanaa voi käyttää myös leivonnassa. Porkkanamehulla voi korvata maitoa ja mehustuksen jälkeen jäljelle jäänyt massa, sopii esimerkiksi sämpylätaikinaan tai ruokiin. Sämpylöihin voi myös lisätä porkkanaraastetta, niin kuin me olemme tässä reseptissä tehneet. Jo pienikin määrä porkkanaa, antaa ruokiin värikkyyttä, mehevyyttä ja myös makeutta. Porkkanan maku muuttuu makeammaksi sen kypsyessä, joten jos kaipaat makeutta laatikkoruokaan, sokerin lisäämisen sijaan, raasta joukkoon porkkana.

Tule sivustollemme, lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 700 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!