Kilpirauhanen ja LCHF ruokavalio

Kilpirauhanen on pieni, aikuisella noin 20 grammaa painava, perhosen muotoinen elin. Kilpirauhanen sijaitsee kaulan etupuolella, kilpiruston alapuolella ja sen tärkein tehtävä on valmistaa kilpirauhashormoneja, tyroksiinia ja trijodityroniinia. Nämä hormonit vastaavat aineenvaihdunnan nopeudesta ja hormonit vaikuttavat liki kaikissa meidän soluissamme. Niillä on tärkeä rooli meidän kasvussa, kehityksessä, lämmöntuotannossa, verenkierrossa ja hedelmällisyydessä. Ne vaikuttavat myös siihen, miten kehomme käyttää vitamiineja, hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja.

Kilpirauhasen vajaatoiminta kehittyy yleensä hitaasti vuosien mittaan, joten oireita voi olla vaikea tunnistaa – niihin tottuu ja turtuu eikä enää muista miltä pitäisi tuntua, kun kaikki on kunnossa.

Kilpirauhasen sairauksia

Terve kilpirauhanen valmistaa, varastoi ja vapauttaa verenkiertoon kilpirauhashormoneja. Tärkeimmät näistä ovat tyroksiini (T4) ja trijodityroniini (T3). Kilpirauhassairauksia on useita erilaisia, joista yleisimmät ovat häiriöitä tyroksiinihormonin tuotannossa, jolloin tyroksiinia tuotetaan liian vähän, tai ei ollenkaan, jolloin kyseessä on kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi). Kilpirauhanen voi myös tuottaa liian paljon tyroksiinia (hypertyreoosi), jolloin kyseessä on kilpirauhasen liikatoiminta. Kilpirauhanen voi myös tulehtua (tyreoidiitti), kasvaa liian suureksi (struuma), ja kilpirauhaseen voi muodostua kasvaimia. Kilpirauhasen syöpä on harvinainen, suurin osa kilpirauhasen kasvaimista, jopa 95%, ovat hyvälaatuisia.  Kilpirauhasen eri toimintahäiriöt ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä, ja yleisempiä yli 60-vuotiailla kuin nuoremmilla, mutta häiriöitä esiintyy kuitenkin kaikenikäisillä, joskin ne ovat suhteellisen harvinaisia lapsilla.

Kilpirauhasen vajaatoiminta

Yleisin syy kilpirauhasen vajaatoimintaan on autoimmuunitulehdus, jolloin kehon oma puolustusjärjestelmä hyökkää kilpirauhaskudosta vastaan ja tuhoaa sitä. Kun kilpirauhanen vahingoittuu, johtaa se kilpirauhasen toimintahäiriöön, ja toimintahäiriö johtaa hormonituotannon vähenemiseen. Kilpirauhasen vajaatoiminta kehittyy yleensä hitaasti vuosien mittaan, joten oireita voi olla vaikea tunnistaa – niihin tottuu ja turtuu eikä enää muista miltä pitäisi tuntua, kun kaikki on kunnossa.

Oireina ovat usein epämukava olo ja tuntemus, ettei kaikki ole kuten pitäisi. Potilas kokee selittämätöntä väsymystä ja vetämättömyyttä, aineenvaihdunta hidastuu, paino nousee vaikka ruokailu ja liikuntatottumukset pysyvät ennallaan, iho kuivuu ja hilseilee, mieli on maassa eikä jaksa innostua oikein mistään. Moni nainen kokee myös kuukautishäiriöitä, vaikeutta tulla raskaaksi sekä keskenmenoja. Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa usein myös LDL kolesterolin nousua.

Diagnoosin tekeminen

Kilpirauhanen voi oirehtia hyvin monella tapaa, ja joskus voi olla vaikeaa edes yhdistää huonoa flow tilaa kilpirauhaseen. Samat oireet voivat johtua kilpirauhasesta tai jostain aivan muusta, kuten muuttuneesta elämäntilanteesta, stressistä, jonkun vitamiinin/hivenaineen puutostilasta tai sairaudesta. Siksi on tärkeää, että lääkäri tekee kokonaisvaltaisen tutkimuksen, jolloin myös muut mahdolliset sairaudet rajataan pois. Vastaavia oireita voi saada myös, mikäli kärsii anemiasta eli liian matalasta hemoglobiinista, tai D-vitamiinin tai B12-vitamiinin puutoksesta. Jos kilpirauhasarvot eivät viittaa selvään vajaatoimintaan, pitää muut vaihtoehdot tutkia. Joskus voi olla niin, että kyse oikeasti on kilpirauhasen vajaatoiminnasta, vaikka verikokeet eivät olisikaan täysin yksiselitteiset. Tämän vuoksi potilaan oireet ja elämäntilanne kokonaisuutena tulee huomioida diagnoosia tehtäessä.

Kilpirauhassairauden diagnoosin tekemiseen ei siis riitä ainoastaan yksi verikoe, varsinkin jos oireet viittaavat sairauteen. Diagnoosi saadaan kokonaisvaltaisen tutkimuksen tuloksena, jolloin arvioidaan kokonaistilanne, verikokeet, ultraäänitutkimus sekä tarvittaessa ohutneulanäyte. Vaikka verikokeet ovat viitearvoissa, se ei välttämättä tarkoita, että kilpirauhanen toimii moitteitta. Jos potilas voi huonosti, silloin tutkimuksia pitää laajentaa verikokeen tuloksesta riippumatta. Potilaalla on myös aina oikeus pyytää toisen lääkärin mielipidettä, mikäli ei ole tyytyväinen omaan hoitavaan lääkäriin.

Kilpirauhasen liikatuotanto

Kilpirauhasen liikatuotanto, eli tilanne, jossa kilpirauhanen tuottaa liikaa tyroksiinia ja trijodityroniinia,
johtaa päinvastaiseen tilanteeseen kuin vajaatoiminta: aineenvaihdunta kiihtyy, paino laskee, on kuuma ja hiki, olo on ärtyisä ja ei saa unta. Tässäkin pätee sama kuin vajaatoiminnan diagnosoimisessa, oireet voivat johtua jostain muusta kuin kilpirauhasesta ja mahdolliset muut vaihtoehdot, kuten esimerkiksi vaihdevuosista johtuvat oireet, on hyvä ensin sulkea pois. Jos kyse kuitenkin on kilpirauhasen liikatoiminnasta, kutsutaan sitä nimellä hypertyreoosi ja sitä sairastaa noin 1% suomalaisista. Liikatoimintaa lääkitään yleensä kilpirauhasen toimintaa hidastavilla lääkkeillä, mutta hoitoja on olemassa useita erilaisia. Mikäli kilpirauhanen aiheuttaa jatkuvaa murhetta, sen voi myös leikata pois. Mikäli kilpirauhasen poistaa, täytyy kilpirauhashormonilääkettä syödä loppuelämän. Monesti se on kuitenkin hyvä vaihtoehto.

Kilpirauhasen toimintahäiriöt ja LCHF ruokavalio

Miten suuri vaikutus ruokavaliolla on, kun hoidetaan kilpirauhasen eri sairauksia, riippuu siitä mikä sairaus potilaalla on. Yleisellä tasolla voi sanoa, että kaikki hyötyvät terveellisistä elintavoista ja hyvästä ruoasta, mutta vhh ruokavaliosta hyötyvät varsinkin he, jotka sairastavat autoimmuunisairaudesta johtuvaa kilpirauhasen vajaatoimintaa.

Autoimmuunisairauksia on monia, kilpirauhasen vajaatoiminnan lisäksi esimerkiksi nivelreuma, keliakia ja psoriasis. Nämä sairaudet ylläpitävät matala-asteista tulehdusta kehossa, jota huonot elintavat ja ruokavaliovalinnat pahentavat entisestään. Tupakointi ylläpitää tulehdustasoa, mutta niin tekevät myös sokeri, viljat, alkoholi ja prosessoitu ruoka. Mikään edellä mainituista ei kuulu vähähiilihydraattisen ruokavalioon, ja siksi tästä elämäntavasta hyötyy moni.  Lue lisää matala-asteisesta tulehduksesta täältä.

Kilpirauhasen eri sairauksia kannattaa aina hoitaa lääkkeiden lisäksi myös hyvillä elintavoilla ja oikealla, diagnoosiin sopivalla ruokavaliolla.

Vähähiilihydraattinen ruokavalio

Vähähiilihydraattinen ruokavalio sopii melkein kaikille, mutta koska kyseessä on toisaalta melko salliva ruokavalio, voi olla, etteivät aivan kaikki ruoat tai raaka-aineet sovi kaikille potilaille – eikä niiden tarvitsekaan sopia. Kannattaa kokeilla erilaisia ruokia ennakkoluulottomasti ja valita omat suosikkinsa. Kun syö sellaista, joka maistuu ja sopii juuri sinulle, tästä tulee pitkäaikainen elämäntapamuutos, toisin sanoen onnistunut elämäntapamuutos.

Vähähiilihydraattiseen ruokavalioon viljat eivät kuulu ollenkaan. Ei edes, vaikka ne olisivat gluteenittomia. Moni voi paremmin, kun jättää viljat kokonaan pois – eikä se automaattisesti tarkoita, että potilas olisi kärsinyt keliakiasta. Vähähiilihydraattiseen ruokavalioon eivät kuulu sokerit tai makeutusaineet, eikä myöskään hunaja. Lisäaineita vältetään, kuten myös prosessoituja ruokia. Tarkoitus on syödä mahdollisimman puhdasta ja yksinkertaista ruokaa, sellaista mitä on helppo itse valmistaa omassa keittiössä. Voita, ei margariinia. Ruokaa, ei jauhetta. Itse tehtyä pataruokaa, ei pakastepizzaa.

Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa suositaan erilaisia maanpäällä kasvavia kasviksia, monia juureksia, marjoja sekä pähkinöitä. Hyviä proteiininlähteitä ovat rasvaiset kalat, äyriäiset, erilaiset lihat sekä kananmunat. Rasvoissa kannattaa suosia laadukkaita oliiviöljyjä sekä kookosöljyä.

 

Mitä kannattaa välttää

Sokeria, viljoja, makeutusaineita ja prosessoituja ruokia pitää siis välttää. Mutta muuten ei ole olemassa yksiselitteisiä tutkimustuloksia siitä, mitä yksittäisiä ruoka-aineita tulisi syödä tai välttää, kun sairastaa kilpirauhasen vajaatoimintaa. Tämä on yksilöllistä, ja kaikkien pitää itse kokeilla mikä sopii ja mikä ei.

Toisille sopivat erilaiset kaalit ja toisille ei – kaalit ovat hyvä raaka-aine, joten kokeile sopisivatko ne, tai sopisiko joku niistä sinulle. Mikäli se ei sovi, jätä pois – onneksi maailmassa on paljon muutakin hyvää!
Toiset kokevat maitotuotteiden aiheuttavan heille ongelmia, ja tuoreen maidon ja kerman poisjättäminen on vaikuttanut positiivisesti heidän olotilaansa. Maitotuotteet aiheuttavat ja ylläpitävät usein tulehdustilaa kehossa sekä aiheuttavat limaneritystä, joka on haasteellista henkilöille, joilla on astma tai uniapnea.
Maitotuotteita kannattaa kokeilla jättää pois ja tunnustella miltä kehossa tuntuu. Moni voi silti syödä hapatettuja maitotuotteita ja juustoja, toiset jättävät kaikki maitotuotteet kokonaan. Maidotonta ruokavaliota ei ole niin vaikea noudattaa, kun voisi luulla, pitää vain ajatella ruoanlaittoa uudella tavalla. Reseptiarkistostamme löytyy suuri määrä maidottomia reseptejä ja meillä on myös olemassa oma maidoton viikkoresepti palvelu.

Lisäravinteita ja vitamiineja

Jodia ei kannata syödä varmuuden vuoksi ilman, että puutostila on ensin todettu.

Tasapainoinen ja monipuolinen ruokavalio varmistaa tarpeellisten vitamiinien ja hivenaineiden saannin. Tämän pitäisi aina olla kaiken lähtökohta. Jodi on hyvin tärkeä kilpirauhasen hyvinvoinnin kannalta. Sitä saa kalasta, lihasta, kananmunista, maidosta ja merilevästä, ja sitä on Suomessa lisätty tavalliseen ruokasuolaan saannin turvaamiseksi. Jodia ei kannata syödä varmuuden vuoksi ilman, että puutostila on ensin todettu. Lisäksi monissa apteekin tai luontaistuoteliikkeiden tuotteissa jodipitoisuudet voivat olla satakertaisia saantisuosituksiin nähden. Joditabletit, joita apteekit myyvät, ovat tarkoitettuja ydinonnettomuuksia varten, niitä tulisi käyttää ainoastaan viranomaisten suosituksesta, ei koskaan lisäravinteena.

Tule sivustollemme lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 700 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!