Kanttarellit ja suppilovahverot

Syksy on ovella ja se tarkoittaa, että metsät ovat täyttymässä sienistä. Keltaisia kanttarelleja löytyy jo yleensä heinäkuussa, suppilovahveroita syyskuussa. Suppilovahvero on tämän vuoden sieni ja kanttarelli on suomen kansallissieni. Nämä kaksi ovat minun suosikkejani, niitä on helppo löytää, ne kasvavat aina samassa paikassa, ja niitä ei voi sekoittaa mihinkään myrkylliseen lajiin. Mikäli haluaa poimia muita sieniä, kannattaa metsään ottaa mukaan sienikirja, ja tutkia ettei vahingossa poimi myrkyllistä tai pahanmakuista sientä mukaan.

Kesän ensimmäiset kanttarellit löytyvät yleensä vahingossa. Kävelen koiran kanssa postilaatikolle mökin hiekkatietä pitkin, ja sitten näen yhden keltaisen hatun. Ja yleensä on niin, että kun näkee ensimmäisen, sitten huomaa koko perheen. Tässä vaiheessa en ole vielä valmistautunut löytöön, joten minulla ei ole koria tai pussia mukana – vaan kerään kaikki sienet hakemaani sanomalehteen. Mutta nyt kun olen havahtunut siihen, että sieniä on, kierrän kaikki omat varmat paikat. Ja sitten kierrän ne yhä uudestaan, noin viikon välein, syyskuun loppuun saakka.
Kuljen mieluiten sienimetsässä yksin, seuranani ainoastaan omat ajatukseni sekä koira. Luonto on samaan aikaan rentouttava ja virkistävä, ja metsä tarjoaa myös hienon hyötyliikuntamahdollisuuden. Olen sinnikkäästi yrittänyt opettaa koiralleni sienien etsimistä, mutta hänen taitonsa rajoittuvat niiden syömiseen – hän osallistuu kaikkeen siihen mitä poimin, syömällä löydöksiä – se ei niinkään haittaa, kun poimimme mustikoita tai villivadelmia, mutta kanttarellit pitää jättää rauhaan. Joten olen lopettanut niiden esittelemisen. Riittää siis että hän on mukana seurana, sen tehtävän hän täyttää mallikkaasti.

Kanttarelli

Kantarelli on kiitollinen ruokasieni ja siitä on helppo aloittaa sieniharrastus. Mikään muu sieni ei muistuta kanttarellia, sieni kasvaa samassa paikassa joka vuosi ja sieni on yleensä kuiva, siinä ei ole hyönteisiä, matoja tai limaisia kalvoja ja sen pystyy jo metsässä putsaamaan puhtaaksi. Kanttarelli maistuu niin isona kuin pienempänä versiona ja jos löytää ihania pieniä sieniä, nekin kannattaa poimia, eikä jättää metsään kasvamaan, koska muuten joku toinen onnellinen löytää ne ja poimii talteen.

Kanttarellin maku on mieto ja se on parasta terveysruokaa. Sieni sisältää runsaasti d-vitamiinia, kaliumia, rautaa ja seleeniä. Se sopii erityisen hyvin vegaaneille ja kasvissyöjille, koska se sisältää monia sellaisia aminohappoja, joita kasvissyöjän on muuten vaikea saada. Makunsa puolesta se sopii kuitenkin äärimmäisen hyvin myös pihvin tai kalan kanssa, joten se on monipuolinen raaka-aine!

Suppilovahvero

Metsistä saattaa jo löytyä suppilovahveroita, mutta varsinainen suppilovahverokausi alkaa syyskuussa ja jatkuu kunnes lumi peittää maan. Jos keltainen kanttarelli erottuu suhteellisen helposti, ainakin ennen kuin maa on täynnä keltaisia koivunlehtiä, ruskea suppilovahvero on taitava piiloutuja. Minä menen yleensä sellaiseen paikkaan, jossa tiedän, että niitä on, ja sitten istun kyykkyyn, ja katson maata – ja kun näkee ensimmäisen, sitten näkee myös ne muut! Mutta silmien täytyy kalibroitua suppilovahvero taajuudelle, muuten niitä ei näe. Suppilovahverot ovat samalla tavalla kiitollisia kuin kanttarellit – jos löytyy yksi, löytyy koko perhe, ja nämäkin ovat aika kuivia, puhtaita ja vapaita limaisista hyönteisistä. Suppilovahveron voi sekoittaa muihin sieniin, mutta jos poimii vain sellaisia sieniä, joilla on selkeästi keltainen jalka, on turvallisilla vesillä.

Kuivattaminen

Kun suppilovahveroita kerran löytää, niitä löytää yleensä paljon kerrallaan. Sienet kannattaa puhdistaa jo metsässä, tai viimeistään heti kun tulee kotiin. Ne sienet, joita ei syödä heti, kannattaa kuivata. Sieniä voi kuivata uunissa, mutta silloin kannattaa olla tarkkana, ettei ne pala, tai sienikuivurissa, mutta helpointa on kuivattaa ne sanomalehden päällä huoneenlämmössä. Levitä sienet isolle lehdelle, laita vain ohut kerros ja mielellään niin että mikään sieni ei kosketa toista ja jätä ne kuivumaan. Vaihda sanomalehti joka päivä, ja kääntele sieniä, niin että ne kuivuvat kauttaaltaan. Riippuen huoneenlämmöstä, kuivumiseen menee 3-6 päivää. Kylmä ja viileä on paras, jos on lämmin ja kostea, sienet eivät kuivu.

Kun sienet ovat kuivat, niitä on enää murto-osa jäljellä, 1 dl kuivattuja sieniä, vastaa 1 litraa tuoreita. Laita kuivatut sienet kannelliseen lasipurkkiin, varmista että kaikki sienet ovat varmasti kuivia, yksi kostea sieni voi pilata koko purkin, ja sulje purkki hyvin. Jos sinulla ei ole lasipurkkia, paperipussi toimii myös hyvin. Muista kirjoittaa päivämäärä + sisältö purkkiin tai pussiin, niin tiedät mitä se sisältää, sekä missä järjestyksessä sinun tulisi käyttää sieniä.

Kuivatut sienet eivät ole kauniita, mutta sen sijaan täynna makua!

Mikäli keräät enemmän sieniä kuin jaksat syödä, tai jos pidät sienestämisestä, mutta et niinkään sienistä, kannattaa sienet antaa jollekin joka pitää niistä! Kori tai ämpäri tuoreita sieniä, tai lasipurkki kuivattuja suppilovahveroita ovat todella arvostettu lahja kaikille, jotka pitävät sienistä, mutta eivät syystä tai toisesta pääse sienimetsään.

Reseptiarkistostamme löytyy herkullisia reseptejä sekä kanttarelleille että suppilovahveroille, löydät ne täältä!

Tervetuloa meille!


Tule sivustollemme lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 700 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!