Juhannusyön taikaa

Juhannus on valon ja keskikesän juhla, jota on Suomessa vietetty jo satoja vuosia. Juhla on alun perin ollut pakanallinen valon, keskikesän ja sadonkorjuun juhla, joka on tapahtunut vuoden valoisampana aikana, eli kesäpäivänseisauksen aikaan. Katolinen kirkko vakiinnutti myöhemmin päivämäärän niin että se olisi 6 kk ennen joulua ja nimesi päivän Johannes Kastajan syntymäpäiväksi, mistä tulee nimi juhannus.

Juhannusta vietetään koko maassa, ja juhlaan kuuluu monta perinnettä. Suurin osa kansasta viettää juhannusta kesämökillään yhdessä suvun ja/tai ystävien kanssa. Mökille saavutaan hyvissä ajoin, mikä ruuhkauttaa  valtatiet jo torstaista eteenpäin, ja suurimmassa osassa työpaikkoja perjantai on jo vapaapäivä tai silloin on puolikas työpäivä. Juhannus on myös Suomen lipun juhlapäivä, joten se on vuoden ainoa päivä ,  kun lippu saa olla salossa koko yön.

Suomalaiseen juhannukseen kuuluu hyvän ruoan ja juoman lisäksi, monta vanhaa perinnettä. Perinteet  juontavat juurensa eurooppalaisen valon ja hedelmällisyyden juhlaan. Juhannukseen on aina liittynyt vahvasti erilaisia uskomuksia ja taikoja, joilla on pyritty varmistamaan hyvä sato ja naimaonni.

Kotia on siivottu ja koristeltu, sekä sisältä että ulkoa, kukilla ja lehdillä, koivusta on sidottu vastoja ja vihtoja.

Juhannussaunassa käydään jo päivällä, jotta olisi puhdas ja raikas juhannusyön saavuttua. Tärkeää oli kaunistautua ja tehdä itsensä houkuttelevaksi kosinnan kohteeksi lukemalla loitsuja ja kylpemällä kukista tehdyllä vastalla.

Juhannuskokkoja on poltettu, jotta varmistetaan karjan ja ihmisten hedelmällisyys sekä torjutaan pahoja henkiä. Kokkojen ympärillä ja niiden äärellä on pidetty juhannustanssit.

Juopuminen ja metelöiminen on pitänyt pahoja henkiä loitolla.

Juhannustaioilla on varmistettu hyvä sato sekä varsinkin vaikutettu naimaonneen. Taikoihin on vahvasti liittynyt alastomuus ja pelloilla on kieritty, jotta vaikutetaan sato-onneen, kaivosta on voinut katsoa takaisin tuleva aviomies ja keräämällä kukkia seppeleeksi tai tyynyn alle, on voinut nähdä unta tulevasta miehestään.

Juhannuspäivä on aina ollut suotuisa enteiden katsomiselle. Silloin katsotaan säitä, satovuotta ja karjaonnea. Kaikenlaiset oudot tapahtumat ovat luonteenomaisia juhannusyölle.

Ruoka ja juoma

Kuten aina, me suosittelemme että katat perheelle tai sukulaisille  buffetpöydän, se on helpoin ja paras tapa järjestää juhlat. Katso ruoka ja juomavinkit Team LCHF Suomen juhlablogista, jotta voit helposti laskea määrät. Kata pitkä pöytä ulos, koristele lehdillä ja kukilla – käytä sitä posliinia mitä löytyy, ei haittaa jos samanlaisia lautasia, laseja ja aterimia ei ole kaikille – sekoita sitä mitä on ja lainaa loput naapurilta.

Juomat

Alkudrinkki: 2 cl vaniljavodkaa, 4 cl raparperilimonaadia – täytä lasi jäillä.
Lapsille ja kuskeille: 4 cl raparperilimonaadia, täytä lasi kuplavedellä ja jäillä.
Ruoan kanssa: snapsia, punaviiniä ja kuivaa valkoviiniä, kuplavettä.
Jälkiruoan kanssa: kahvia ja teetä, viski, konjakki sekä kuplavettä.

Ruoat

Grillaaminen kuuluu juhannukseen. Parasta grillaamisessa on se, että grillille voi laittaa oikeastaan mitä vain – ja aina löytyy jokaisen makuun jotain sopivaa. Juuri tämän takia grillaaminen sopii niin hyvin juhannukseen; kaikille vieraille löytyy jotain hyvää ja kaikki valmistuu samaan aikaan. Juhannuksen buffetpöytään sopii esimerkiksi grillattuja pihvejä, grillattua kanaa jogurttimarinadilla, grillivartaat ja/tai vihanneksia sitruunamarinadilla. Täytetyt herkkusienet on myös varsinainen grilliherkku!

Osta kaupasta sillejä, savukalaa, graavilohta ja/tai -siikaa. Kalan kanssa sopii mainiosti itse tehty hollandaise tai remoulade-kastike. Buffetpöydän kruunaa erilaiset salaatit; esimerkiksi vähähiilihydraattinen, kesäkurpitsasta tehty “perunasalaatti” tai punajuurisalaatti maistuu sekä lapsille että aikuisille. Myös perinteinen coleslaw-salaatti sopii erinomaisesti  grilliruoan kanssa. Jos haluaa tarjota vieraille myös leipää, voimme suositella esimerkiksi meidän juustorieskaa tai vuokaleipää. Leipä maistuu parhaimmalta uunituoreena runsaan voin kanssa!

Jälkiruoka

Kotimaiset mansikat ovat monelle tärkeä osa juhannusta, ja niistä syntyy myös mitä ihanimpia jälkiruokia. Reseptiarkistostamme löydät paljon eri vaihtoehtoja, ja voimme  suositella esimerkiksi meidän mansikkatäytekakkua, Emilian mansikkajuustokakkua tai kesäistä pavlovaa.

Erittäin suosittu ja suussa sulava jälkiruoka on raparperipiirakkaa marengilla. Ja mikäli et ole vielä kokeillut meidän Lemoncurd-juustokakkua, nyt on korkea aika!

Jälkiruoan voi  valmistaa jo  edeltävänä päivänä, niin säästät aikaa ja vaivaa juhlapäivänä.

Muista varata syötävää myös yön pikkutunneille. Juomien lisäksi on hyvä varata naposteltavia pitkin iltaa, ne voivat olla erilaisia keksejä tai pähkinöitä. Ja mikäli vieraat viihtyvät yömyöhään asti, voi olla paikallaan tarjota yöpalaa. Se voi olla samaa ruokaa jota oli päivällisellä, joka nostetaan pöytään taas. Silloin sopii hyvin joukkoon myös grillattu makkara.

Team LCHF Suomi toivottaa kaikille oikein aurinkoista ja iloista juhannusta!


Tule sivustollemme lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 500 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!