Jouluruokien tähteet uusiokäyttöön

Jouluruoka on ihanaa, mutta maistuuko rosolli vielä neljäntenä päivänä? Jouluruokaa ostetaan helposti liikaa, ja koska eri ruokalajeja on useita, ruokaa jää yleensä aina aika paljon yli. Jouluruuista saa helposti uusia ruokalajeja ja valmistettua vaikka millaisia pääruokia, välipaloja ja jälkiruokia. Uudenvuoden juhlinnassa tarjoiltaviin tapaksiin, blineihin tai pizzaan voi esimerkiksi helposti hyödyntää myös joulupöydän antimia.

Kalat ja mäti: blinien, lettujen tai vohveleiden täytteeksi. Leivän päälle tai salaattiin.

Kalat ja mäti sopivat hyvin täytteeksi sellaisenaan lettuihin, mutta voit myös halutessasi valmistaa esimerkiksi graavilohesta tai katkaravuista, creme fraichesta tai smetanasta ja mausteista täytteen. Lisää tilkka sinappia ja hieman tilliä, sekä sitruunasta mehut. Tai nappaa valmis resepti ihanaan lohitäytteeseen, tällä reseptillä onnistut varmasti. Salaatissa maistuvat paitsi kalat, myös esimerkiksi täytetyt kananmunat ja ylijääneet juustot.

Laatikot: kasvispihvit tai -pyörykät, sämpylätaikinaan, sosekeittoon.

Voit valmistaa laatikoista kasvispihvejä- tai pyöryköitä ja syödä näitä lisukkeena esimerkiksi kinkun tai lihan tai kalan kanssa. Laatikoista saa myös tehtyä kasvissosekeiton, kun sen notkistaa kermalla, ja päälle voi raastaa ylijääneitä juustoja tai ripotella päälle kinkun paloja.

Kinkku tai muu liha sekä juustot: Pizzaan, salaattiin, munakkaaseen, leivälle.

Kinkku ja juustot ovat helppoja hyödyntää. Molemmat sopivat hyvin esimerkiksi pizzaan, salaattiin, munakkaaseen, piirakkaan tai leivän päälle. Kinkkua ja juustoa voi myös hyödyntää esimerkiksi blinien, lettujen tai vohvelien täytteenä. Juustoja voi käyttää jo taikinassa, esimerkiksi cheddarvohvelitaikinassa. Yksinkertainen ja maistuva täyte vohveleille syntyy, kun laitat vohvelin väliin kinkkua, juustoa, smetanaa, mausteita, salaattia ja punasipulikuutioita. Juustot, kinkku, kalat ja kananmunat sopivat hyvin myös uudenvuoden tapaksiin. Tapas-tarjoilua voi täydentää hankkimalla lisäksi esimerkiksi leikkeleitä, oliiveja ja majoneesia. Reseptiarkistostamme löytyy ohje suolakekseihin, jotka sopivat hyvin tapasten tai juustotarjottimen kanssa.

Jälkiruoat: Pappilan hätävaraksi,  juustokakkuun tai pakastimeen

Jälkiruokien kohdalla kannattaa harkita onko jälkiruokia mahdollista pakastaa. Usein esimerkiksi pikkuleivät ja keksit säilyvät hyvin, joten ne voi siirtää rasiassa pakkaseen välipäivinä.

Yli jääneistä leivonnaisista voi myös helposti valmistaa uusia jälkiruokia. Joulupiparit, loput pavlovasta, suklaat ja muut jälkiruoat sopivat hyvin Pappilan hätävaraan. Kokoa lasiin tai jälkiruokakulhoon murustettujaa keksejä/joulupipareita/kakkua, lisää sekaan mascarponea ja kermavaahtoa. Viimeistele marjoilla ja kanelilla. Joulupiparien tai keksien muru sopii hyvin myös ihan pelkän Sukrinilla makeutetun kermavaahdon kanssa. Team LCHF Suomen reseptiarkistosta löytyy myös monta erilaista jäätelöreseptiä, joiden päälle keksimuru sopii hyvin. Joulupipareita voi myös murustaa ja hyödyntää esimerkiksi juustokakun pohjassa.

Tule sivustollemme lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 800 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!