Ferritiini, raudanpuute ja raudan imeytyminen suolistossa – mitä pitää tietää?

Vieraskynän kirjoittaja, valmentaja Mirka Tuovinen vastaa viestinnästä ja palvelun kehityksestä terveyden mittaamisen ja seurannan palvelua tarjoavalla Puhdilla. Puhti helpottaa laboratoriotutkimuksiin pääsyä ja tekee tulosten tulkinnasta helppoa!


Teksti: Mirka Tuovinen

Anemialla tarkoitetaan tilaa, jolloin veren hemoglobiini- tai punasolupitoisuus on pienempi kuin viitearvot. Viitearvot vaihtelevat iän ja sukupuolen mukaan. Hemoglobiinin tärkein tehtävä on hapen kuljetus keuhkoista kudoksiin ja anemia johtaa kudosten hapenpuutteeseen, jolloin elimistön toiminta häiriintyy. Tähän liittyy monenlaisia oireita. Tavallisesti anemia on raudanpuuteanemia.

Raudanpuutetta voi kuitenkin esiintyä myös ilman anemiaa. Tällöin veren ferritiini on alhainen, vaikka hemoglobiini olisikin vielä viitearvojen sisällä. Ferri­tiini on rauta-ato­meista ja pro­teii­nista muodos­tunut rau­dan varas­to­muoto. Raudanpuutteen määritys ei ole kuitenkaan aivan näin yksinkertaista; esimerkiksi elimistön tulehdustila vaikuttaa ferritiiniarvoon. Usein tulehdus nostaa ferritiiniä. Tämän vuoksi ferritiinin määrityksen kanssa samanaikaisesti tutkitaan usein herkkä CRP, joka kertoo kehon tulehduksesta, sekä täydellinen verenkuva. Nämä lisätutkimukset auttavat varmistamaan diagnoosin. Tutkimuksiin suositellaan mentävän, mikäli mahdollista, kun on terve eikä kehossa ole tulehdusta.

Ferritiinin eli varastoraudan määrä kertoo, onko henkilöllä raudanpuuteanemia tai onko sellainen syntymässä. Ferritiinin alarajana pidetään yleensä 30 µg/l. Tällöin on syytä epäillä raudanpuutetta, erityisesti kun henkilöllä on raudanpuutteen oireita ja hän kuuluu raudanpuuteen riskiryhmään (runsaat kuukautiset, useita synnytyksiä, säännölliset verenluovutukset yms). Raudanpuute syntyy, mikäli rautaa ei saada riittävästi ruokavaliosta, sitä menetetään liikaa tai mikäli rauta ei imeydy elimistössä riittävän hyvin.

Raudanpuute ja anemia voivat aiheuttaa esimerkiksi väsymystä, hengästymistä, huimausta, suun oireita, hiusten ohenemista ja hiustenlähtöä, kalpeutta, masennusoireita ja alavireyttä, heikotusta, hermostuneisuutta, levottomuutta, hajamielisyyttä ja keskittymisen ongelmia, painon nousua tai laskua, päänsärkyjä, sydämentykytystä ja yleiskunnon heikkenemistä. Myös esimerkiksi vaaleat ikenet ja tummat silmänaluset voivat viitata raudanpuutteeseen.

Raudanpuutteen korjaamisessa tulee aina huomioida syy, mistä tilanne on aiheutunut. Raudanpuutteella on nimittäin taipumus uusiutua, mikäli taustalla vaikuttavaa tekijää ei korjata. On hyvä selvittää, ettei raudan alhaisen määrän taustalla ole esimerkiksi suoliston imeytymisen häiriö, verenvuoto tai puutteellinen ruokavalio. Tässä auttavat valmentajasi, lääkärisi sekä huolellisesti tehty tutkimus ja mittaukset.

Raudanpuute syntyy usein pitkän ajan kuluessa, mutta myös esimerkiksi raskaudet, synnytys tai verenluovutukset vaikuttavat raudan määrään ja tarpeeseen. Raudan imeytymiseen voi vaikuttaa esimerkiksi ravintoaineiden imeytymiseen vaikuttava diagnosoimaton keliakia tai suoliston sairaus, jossa verta menetetään (kuten haavainen paksusuolentulehdus). Suolitauti, jonka vaikutuksesta esiintyy verenvuotoa suolen limakalvosta, voi johtaa raudanpuuteanemiaan. Useimmiten raudanpuutteen taustalla naisilla on kuitenkin runsaat kuukautiset, joiden aikana verta on menetetty paljon.

Raudan tarve voi myös olla suurentunut. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi raskaus ja hyvin aktiivisesti urheileminen. Urheilijoilla voi esiintyä raudanpuutetta usein. Raskauden aikana äidin raudan tarve on suurentunut, sillä punasoluja tuotetaan myös sikiön tarpeisiin. Tämän vuoksi rautavarastot voivat huveta raskauksien aikana. Raskauden aikainen anemia voi johtua raudanpuutteen lisäksi myös foolihapon puutteesta.

Rautaa tulee saada ruokavaliosta. Rautaa saadaan esimerkiksi linsseistä, pavuista, kikherneistä, kvinoasta, herneistä, ruisleivästä, siemenistä, tonnikalasta sekä veri- ja maksaruoista. Myös kasvisruokavaliosta saadaan riittävästi rautaa, mutta raudan imeytyminen kasvislähteistä on heikompaa kuin eläinperäisistä ruoista.

Raudan imeytymiseen vaikuttaa myös samanaikaisesti rautalisän tai rautapitoisten ruokien kanssa nautitut juomat ja ruoat. Kahvi, tee ja maitotuotteet vähentävät raudan imeytymistä, kun puolestaan C-vitamiini, jota saadaan esimerkiksi hedelmistä ja marjoista, lisää raudan imeytymistä. Nämä kannattaa huomioida ruokavalion suunnittelussa yhdessä valmentajan kanssa. Rautalisä suositellaan usein otettavan tyhjään vatsaan imeytymisen mahdollistamiseksi.

Anemiaa epäiltäessä on kuitenkin hyvä jutella myös lääkärin kanssa anemian syyn selvittämiseksi. Anemian korjaamiseen tarvitaan myös aina rautalisää ruokavalion muutosten ohella. Tietyissä tapauksissa myös suonensisäinen rautainfuusio tulee kyseeseen. Raudanpuutetta epäiltäessä testeihin kannattaa hakeutua, jotta oireiden oikea syy saadaan selvitettyä. Raudanpuutteen oireet voivat olla samoja kuin tietyissä muissa tiloissa ja sairauksissa. Raudanpuute on yleistä, minkä vuoksi sen mahdollisuus on aina hyvä selvittää.

Kaikki hyötyvät perusteellisen terveydentilan kartoituksesta, ja terveystarkastuksessa kannattaa käydä esimerkiksi elämäntapamuutosta aloittaessa. Puhdin kautta pääset tutkimuksiin ilman lähetettä. Tulokset saat helppolukuiselle raportille, josta näet, mitkä arvosi ovat viitearvojen sisällä. Puhdin tulosraportin voi ottaa mukaan myös lääkäriin.

Tilaa Team LCHF Suomen asiakkaille räätälöity Puhti-tutkimuspaketti

Team LCHF Suomen asiakkaana sinulle räätälöidyn testipaketin avulla saat kuvan elimistön tilasta elämäntapamuutoksen tueksi. Säännöllisellä seurannalla voit kartoittaa, minkälaisia tuloksia olet saanut aikaan tavoitellessasi terveellistä elämä!

Lue lisää ja tilaa tästä: LCHF-testipaketti

Vinkki: Valmiisiin testipaketteihin pystyy lisäämään yksittäisiä tutkimuksia, kuten ferritiinin määrityksen. Lisää haluamasi tuotteet samaan ostoskoriin, niin voit hoitaa näytteenoton yhdellä kertaa!

 

 


Lähteet:

Ebeling, F. ym. Potilaan lääkärilehti. Raudanpuute ilman anemiaa – miten ferritiiniarvoa tulkitaan? 28.2.2019

Fineli. Ravintotekijät. Rauta.

Puhti. Ferritiini ja opas raudanpuutteesta

Puhti. Rauta (Fe)

Ruutu, T. ym. Veritaudit. Duodecim. 3. painos. 2007