Diabetes

Diabetes ja verisuonitaudit ovat aina kiinnostaneet minua, ja kirjoitin aiheesta väitöskirjani vuonna 2007. Jokapäiväisessä työssäni lääkärinä tapaan kaikenlaisia potilaita, myös sellaisia, joilla on tyypin 1 diabetes, tyypin 2 diabetes tai esidiabetes, tai jotka ovat vaarassa sairastua diabetekseen.

Olen myös havahtunut siihen, miten 2-tyypin diabetekseen sairastuneiden määrä on kasvanut räjähdysmäisesti viimeisten vuosien aikana. WHO julkaisi 2016 raportin, jossa kerrotaan, että diabetekseen sairastuneiden määrä on nelinkertaistunut vuodesta 1980 vuoteen 2015. Tämä dramaattinen, räjähdysmäinen kasvu johtuu suurimmaksi osaksi lisääntyneestä ylipainosta. Tilanne on sama meillä Suomessa: Diabetesbarometri 2017.

Mitä diabetes on?

Diabetes on monta eri sairautta. Pääryhmät ovat tyypin 1 sekä tyypin 2 diabetes, mutta muitakin muotoja esiintyy. Tyypin 1 ja 2 diabetekset ovat samanlaisista nimistä huolimatta kaksi täysin erilaista sairautta:

Tyypin 1 diabetes on autoimmuunisairaus, jossa kehon oma immuunipuolustus tuntemattomasta syystä hyökkää omien insuliinia tuottavien haimasolujen kimppuun ja tuhoaa ne. Tämä johtaa siihen, ettei kehossa ole insuliinia käytettävissä. Tyypin 1 diabeetikolle on elintärkeää saada insuliinia pistoksina. Suomessa noin 50 000 henkilöä sairastaa tyypin 1 diabetesta.

Tyypin 2 diabetes johtuu yleensä elintavoista ja ylipainosta. Kehon herkkyys insuliinille heikkenee ja kyky ottaa verensokeria vastaan huononee. Haima vastaa tähän tuottamalla suuria määriä insuliinia ja lopulta haima ei enää pysty tuottamaan riittävästi insuliinia pitämään verensokeria kurissa. Ylipaino ja tyypin 2 diabetes kulkevat usein käsi kädessä, ja usein kuvassa ovat myös huonot kolesteroliarvot ja korkea verenpaine. Elintapoja muuttamalla sekä laihduttamalla on monesti mahdollista pysäyttää sairauden kulku ja parantua siitä kokonaan. Diabetesliiton mukaan Suomessa on noin 350 000 diagnosoitua hoidossa olevaa diabeetikkoa. Lisäksi arviolta 150 000 suomalaista sairastaa tietämättään tyypin 2 diabetesta.

Kun verensokeri on lievästi koholla, mutta ei niin paljon, että diabeteksen kriteerit täyttyisivät, puhutaan esidiabeteksesta.

Insuliiniresistenssi

Insuliinin tärkein tehtävä on siirtää glukoosia, eli verensokeria, verestä kehon soluihin, jotta solut voivat käyttää sitä energiana. Resistenssi tarkoittaa vastustuskykyä, ja insuliiniresistenssi on tila, jossa insuliinin vaikutus kehon soluihin on heikentynyt. Insuliiniresistenssi kehittyy yleensä hitaasti vuosien mittaan.

Kun syömme hiilihydraatteja, veren glukoositaso nousee, ja haima alkaa erittää insuliinia vereen. Insuliini houkuttelee soluja vastaanottamaan glukoosia, jolloin verensokeri laskee hetken päästä taas normaalitasolle. Mutta jos syömme uudelleen ennen kuin solut ovat ehtineet käyttää glukoosin, solut eivät pysty ottamaan vastaan lisää glukoosia. Keho haluaa kuitenkin ehdottoman nopeasti päästä korkeasta verensokerista eroon, ja tuottaa silloin lisää insuliinia. Lopulta solumme eivät enää reagoi tavalliseen insuliinimäärään, vaan tarvitaan aina vain enemmän insuliinia, jotta glukoosi siirtyisi verestä soluihin. Jossain vaiheessa haima ei pysty enää lisäämään insuliinituotantoa, ja verensokeri nousee, ja diabetes puhkeaa.

Tyypin 2 diabetes, tavanomainen hoito

Jos potilaalla on riittävästi kohonneet sokeriarvot, hänelle määrätään usein diabeteslääkkeitä. Lääkkeitä on erilaisia. On lääkkeitä, jotka herkistävät soluja insuliinille, jotta solut vastaanottaisivat enemmän glukoosia, vaikka insuliinin määrä on vakio. On myös lääkkeitä, jotka vähentävät maksan glukoosituotantoa ja lääkkeitä, jotka poistavat glukoosia munuaisten kautta. Jos verensokeri ei pysy tablettihoidolla kurissa, määrätään usein insuliinia, jota joskus tarvitaan suuriakin määriä. Lääkkeet harvoin auttavat sairauden syyhyn, eli ylipainoon.

LCHF-ruokavalio ja esidiabeteksen tai tyypin 2 diabeteksen hoito

Tyypin 2 diabeteksessa ongelma ei siis ole insuliinin puute, vaan se, että insuliinin teho on heikko ja glukoosia on liikaa. Looginen tapa hoitaa tätä on syödä vähemmän hiilihydraatteja, jotka muuttuvat glukoosiksi. Kaikki ruoka-aineet nostavat verensokeria: rasva kaikista vähiten, sokeri kaikista eniten.

Mikäli noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota, jossa syödään paljon rasvaa, maltillisesti proteiineja ja vain vähän hiilihydraatteja, voi tyypin 2 diabeteksen usein selättää kokonaan. Kun verensokeri pysyy tasaisena, ja soluille tarjotaan vain vähän glukoosia, ne herkistyvät vähitellen taas insuliinille. Mikäli syömme hyvin ja tasapainoisesti vähähiilihydraattista ruokaa, energia vapautuu tasaisesti kehon omista varastoista, jolloin ei ole tarvetta syödä paljon hiilihydraatteja. On myytti, että kehomme tarvitsisivat paljon hiilihydraatteja. Päinvastoin, tyypin 2 diabetes on hyvä esimerkki siitä, miten voi käydä, kun hiilihydraatteja syö liikaa.

Mikäli et käytä diabeteslääkkeitä, voit turvallisesti siirtyä LCHF-ruokavalioon heti, vaikka sinulla on diabetes. Voit myös huoletta paastota. Verensokeriarvoja on kuitenkin hyvä seurata 2-4 kertaa päivässä. Mikäli käytät diabeteslääkkeitä, sinun tulee keskustella lääkärisi kanssa ennen kuin siirryt LCHF-ruokavalioon tai suunnittelet paastoa. On tärkeää, että lääkkeesi säädetään oikealle tasolle, jotta verensokeri ei laskisi liikaa.

Monet maailman diabetesliitot puhuvat LCHF-ruokavalion puolesta, ja maailmalla sadat tuhannet diabetesta sairastavat potilaat ovat saaneet tästä ruokavaliosta valtavasti apua – joten suosittelen lämpimästi sen kokeilemista!

LCHF-ruokavalio ja tyypin 1 diabeteksen hoito

Tyypin 1 diabetes ei johdu elämäntavoista tai ruokailutottumuksista ja vaatii aina insuliinihoitoa. Tyypin 1 diabeetikko hyötyy kuitenkin LCHF-ruokavalion noudattamisesta. Se ei paranna sairautta, mutta on muuten terveellinen ja hyvä elämäntapa. Keskustele lääkärisi kanssa insuliinin annostuksesta ja pidä huolta siitä, että verensokerisi ei laske liian matalaksi.

Reagoi heti

Mitä aikaisemmin esidiabetes tai tyypin 2 diabetes löydetään, sitä helpompi on pysäyttää sairaus, ja saada solut taas reagoimaan normaalisti insuliiniin. Mikäli siirtyy LCHF-ruokavalioon nopeasti diagnoosin jälkeen, on erinomaiset mahdollisuudet parantaa sairaus kokonaan. Mikäli on sairastanut diabetesta kymmeniä vuosia, täyttä parantumista ei aina saada aikaiseksi. Painonpudotus, jonka LCHF-ruokavalio yleensä tuo mukanaan, on kuitenkin suuri etu diabeetikolle, ja yleisvointi kohenee todennäköisesti uuden ruokavalion ansiosta.

Mitä aikaisemmin esidiabetes tai tyypin 2 diabetes löydetään, sitä helpompi on pysäyttää sairaus.

LCHF-ruokavalion lisäksi paasto on erinomainen tapa herkistää soluja insuliinille. Joka kerta kun syömme, erittyy insuliinia. Kehoillemme ja soluillemme olisi parempi, että emme söisi koko ajan. Meille riittää hyvin, että syömme aamiaisen, lounaan ja päivällisen, ja annamme ruoansulatuksen välillä levätä.

Monet pitävät paastoamisesta ja kokevat, että se lisää energisyyttä! Paaston voi toteuttaa monella tavalla. Jätä pois aamiainen ja syö vain lounas ja päivällinen. Tai syö päivällinen ja seuraavana päivänä taas päivällinen. Näin kehon solut eivät jatkuvasti altistu glukoosille ja herkistyvät välitellen insuliinille.

Miten tiedän, onko minulla esidiabetes tai 2-tyypin diabetes?

Monesti tyypin 2 diabetes kehittyy hitaasti vuosien saatossa, samalla tavalla kuin ylipaino, ja siksi sitä ei ensin huomaakaan. Tyypin 2 diabetes voi olla oireeton vuosikymmeniä, mutta voi kuitenkin aiheuttaa merkittävää haittaa verisuonille, munuaisille ja silmänpohjille. Suosittelen, että jokainen mittauttaa verensokerinsa muutaman vuoden välein, etenkin jos on ylipainoa, tai jos suvussa esiintyy diabetesta.


Tule sivustollemme, lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 700 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!

Case Tapani

Ensimmäinen ja viimeinen dieettini

Kävin Team LCHF Suomen lääkärin Mats Rönnbackin vastaanotolla keväällä 2018, ja hän suositteli minulle osallistumista VHH-laihdutuspilottiryhmään kesän aikana. Syynä tähän oli minulla vuosi sitten todettu 2-tyypin diabetes. Olin vuoden verran ollut lääkityksellä (2 x 500 mg metforem/vrk), mutta tästä huolimatta verensokerini oli välillä pahasti koholla (välillä paastosokeri oli 18). Painoa minulla oli tässä vaiheessa 110 kiloa. Vaikka VHH-ruokavalio ja dieetit yleensä olivat minulle tuntemattomia, lähdin innolla mukaan tähän projektiin.

Olen aina tykännyt liikkua, mutta kohonneen verensokerin vuoksi en aina jaksanut. Olen myös pyrkinyt pudottamaan painoa viimeisen kymmenen vuoden aikana syömällä vähärasvaisia tuotteita, mutta lopputulos oli päinvastainen. Vähän jännitti tämä uusi ruokavalio, jossa syödäänkin runsaasti rasvaa. Verikokeet ennen ja jälkeen pilottijakson toivatkin uskottavuutta koko projektiin. Luulo ei ole tiedon väärti.

Ensimmäinen viikko oli haastavin, mutta sen jälkeen minun ei oikeastaan ollut vaikeata pysyä uudessa ruokavaliossa.

Ensimmäinen viikko oli haastavin, mutta sen jälkeen minun ei oikeastaan ollut vaikeata pysyä uudessa ruokavaliossa. Viikon kuluttua myös paastosokerini oli erinomaisissa lukemissa (välillä 4,5-5).

Sain ihan uskomattoman paljon lisäenergiaa, ja jaksoin liikkua päivittäin. Kolmen kuukauden aikana pudotin yhteensä 12 kiloa, ja olen nyt jo päässyt jättämään diabeteslääkkeeni pois. Verenpaineeni on myös laskenut dieetin ansiosta, ja kolesteroliarvot paranivat selkeästi. Painoni tänään on 94 kiloa, ja tavoitteena on saada se jouluun mennessä pysyvästi alle 90 kilon. Verensokerit ovat myös pysyneet hyvin hallinnassa, vaikka en enää ota lääkkeitä. Selätin diabeteksen tämän ruokavalion avulla.

Aion ehdottomasti jatkaa VHH-ruokavaliota jatkossakin, ja tavoitteena on myös kokeilla pätkäpaastoa. Voin lämpimästi suositella kaikille 2-tyypin diabeetikoille tätä, tietysti lääkärin valvonnan alaisena.

Tapani Rintala