Carnivore, eli lihansyöjän ruokavalio

Maailmalta tulee tasaisin väliajoin meille uusia ideoita, muoti-ilmiöitä ja ajankohtaisia ajatuksia. Yksi tälläinen on viimeisen vuoden aikana suosioon noussut Carnivore– ruokavalio, eli ruokavalio, jossa syödään ainoastaan eläinperäisiä tuotteita sekä suolaa, ja jätetään pois kaikki muu. Voi siis sanoa, että tämä on vegaanisuuden vastakohta. Carnivore- ruokavaliota noudatetaan eri syistä, laihdutuskeinona, tasaamaan verensokeria, poistamaan mielialavaihteluja, vähentämään tai poistamaan kehon eri tulehdustiloja. Monet ovat löytäneet itselleen Carnivoresta suurta apua, mutta koska ruokavalio on hyvin rajoittava, sitä ei ole ihan yksinkertaista noudattaa pitkiä aikoja.

Mitä Carnivore ruokavalio on?

Mikäli Carnivorea noudattaa tiukimman tulkitsemisen mukaan, ruokavaliolla syödään ainoastaan täyslihaa, sekä lintuja, kalaa ja äyriäisiä, kananmunia ja suolaa sekä voita. Ja juodaan vettä. Monet kuitenkin tulkitsevat ruokavalion hieman vapaammin ja lisäävät myös muita maitotuotteita kuin voita, kuten kermaa, juustoja ja hapatettuja maitotuotteita. Kaikki muut ruoat ja ruoka-aineet jätetään pois, kuten kasvikset, marjat, siemenet ja pähkinät, viljat ja juurekset. Ruokavalion ajatus on, että esi-isämme söivät lihaa ja kalaa ja pääosin proteiinia, eikä juurikaan hiilihydraatteja. Hiilihydraatit aiheuttavat monille tulehdustiloja, lihottavat meitä sekä aiheuttavat nälkää,  ja siksi niitä tulisi välttää.

Koska liha ei sisällä hiilihydraatteja ollenkaan, Carnivore- ruokavaliolla keho tulee toimeen täysin ilman hiilihydraatteja. Tämä voi aiheuttaa vieroitusoireita ja epämukavan olotilan ensimmäisinä päivinä, mutta kun keho tottuu uuteen tapaan syödä, olo muuttuu hyväksi ja mieli kirkkaaksi. Keho siirtyy ketoosiin ja polttaa silloin omia rasvavarastojaan. Vieroitusoireet ovat yleensä nestehukkaa, lue miten selätät ne tästä.

Mitä tulisi syödä?

Carnivore- ruokavalioon kuuluu naudanliha, kana, possu, hevonen, riista, lammas, kala sekä äyriäiset sekä pieniä määriä kermaa ja juustoa. Voi, laardi sekä luuydin kuuluu myös Carnivorelle. Sisäelinten syömiseen kannustetaan, ja siihen ajatukseen, että erilaiset lihat sisältävät eri määrän hyviä vitamiineja ja hivenaineita, ja koko eläin on hyvää ruokaa. Näin ruokavaliosta tulee monipuolinen, vaikka se sisältää vain lihaa tai eläinperäisiä tuotteita.

Mitä tulisi juoda?

Vesi ja luu-sekä lihaliemi ovat  hyviä valintoja, kun taas tee,  kahvi ja muut kasvikunnan juomat, kuten viini ja olut, jätetään juomatta.

Miten paljon tulisi syödä?

Carnivorella ei lasketa kaloreita eikä makroja, vaan syödään kunnes olo on kylläinen. Optimaalinen ateria Carnivorelle on iso rasvainen pihvi, kuten Entrecote, joka on paistettu voissa tai laardissa, maustettuna suolalla. Kylkeen tulee lasi vettä.
Carnivore voi syödä niin usein, kuin hän haluaa, yleensä kuitenkin on niin, että ruokavalioon siirtyessä syödään enemmän ja kun keho tottuu uuteen tapaan syödä, ruokahalu ja ruokailukerrat vähenee,  ja tasaantuvat sitten 1-2 kertaan.

Onko Carnivore hyvä tapa pudottaa painoa?

Carnivorella on hyvä ja energinen olo, eikä mielitekoja ja nälkää. Eli tämä toimii hyvin laihdutuskeinona…

Carnivore toimii hyvin painonpudotuskeinona, ruokavalio vie nopeasti ketoosiin ja ketoosi on erinomainen tapa polttaa kehon omia rasvavarastoja. Ketoosissa ei ole nälkä, joten on helppo olla syömättä mitään turhaa. Hiilihydraatit aiheuttavat verensokerin heittelyjä ja nälkää, jolloin syö enemmän. Carnivorella on hyvä ja energinen olo, eikä mielitekoja ja nälkää. Eli tämä toimii hyvin laihdutuskeinona, mutta haaste monille on ruokavalion rajoittavuus – joten vaikka tämä on fyysisesti erittäin toimiva ruokavalio, se voi olla henkisesti haastava.
Proteiini pitää kylläisenä pitkään ja pihvin sulattaminen vaatii keholta enemmän energiaa kuin hedelmäsmoothien pilkkominen. Pelkkä ruoan sulattaminen siis polttaa kaloreita ja proteiinirikas ruokavalio kiihdyttää usein aineenvaihduntaa, kun ei syödä hiilihydraatteja.

Carnivore-ruokavalion etuja

Carnivore-ruokavaliolla syödään puhdasta ruokaa ja prosessoimatonta lihaa. Pois jää sokerit ja viljat, kaikki keinotekoisesti makeutetut ruoat, kaikki einekset ja muut epäterveelliset ruoat. Se mikä jää jäljelle on puhdasta, ravinnerikasta ruokaa. Tämä on se tapa syödä jota esi-isämme noudattivat, ja jota kehomme on suunniteltu syömään. Ruokavalio polttaa rasvaa ja pitää verensokerin tasaisena. Tämä sopii hyvin myös henkilöille, joilla on esidiabetes tai D2. Ruokavalion ja ketoosin myötä oppii kuuntelemaan omaa kehoaan, ja sen nälkäsignaaleja, sekä syömään nälkään eikä mielitekoon.

Kallis ruokavalio?

Monet luulevat, että carnivoren noudattaminen on kallista. Syöminen on tietysti kallista, aina. Miten kallista, riippuu siitä, miten syö. Lihansyönti ei tarkoita sisäfileetä joka päivä. Lihansyönti tarkoittaa, että tutkitaan mitä lihoja on, mihin hintaan ja ostetaan tarjouksista silloin kun se on mahdollista. Lihaa on usein tarjouksissa. Ostetaan isoja rasvaisia lihanpaloja, joita keitellään rakkaudella yön yli padassa uunissa, ja aamulla liha on mureaa ja maistuvaa. Ostetaan jauhelihaa, kun se on tarjouksessa, luomukananmunia kun niitä saa Reko- myynnistä ja kokonaisia kaloja ja opitaan fileroimaan ne. Sisäelimiä ja verta saa halvalla, häntää, kieltä, maksaa, sorkkia – kaikki ovat hyvää ruokaa. Kokeile uusia lihoja, ja uusia ruhonosia.

Onko liha terveellistä?

Mediassa törmää usein kirjoituksiin, joissa sanotaan, että punainen liha on epäterveellistä ja aiheuttaa syöpää sekä muita sairauksia ja lihansyönti pitäisi  kokonaan lopettaa tai ainakin vähintään huomattavasti rajoittaa, terveydellisistä syistä. Olen lukenut vastaavia artikkeleita kymmeniä, jos ei satoja. Ja tutkinut tutkimusmateriaalia artikkeleiden takana. Otsikko sanoo punainen liha, tutkimus on tutkinut prosessoituja ruokia, savustettua lihaa, eineksiä. En ole vielä lukenut yhtään tutkimusta siitä, että luomukarjan fileepihvi olisi epäterveellistä tai aiheuttaisi syöpää. En yhtään tutkimusta. Jostain syystä nämä journalistit sekoittavat puurot ja vellit totaalisesti, joko vahingossa tai tahallaan, mutta epäterveellistä on prosessoidut ruoat, jotka ovat täynnä hiilihydraatteja ja e-aineita – ei puhdas liha.
Liha on sitten tietysti niin puhdasta kuin se ruoka ja ne lääkkeet, joita eläin on syönyt – ja jos se on ollut soijaa ja antibiootteja, lihakin kärsii siitä. Jos se on ollut laidunruohoa, liha on erinomaista.

Oma kokemukseni Carnivore ruokavaliosta

Minä olen erittäin eläinrakas, ja  haluaisin henkisesti olla kasvissyöjä. Olen kokeillut monta kertaa. Minun kehoni on kuitenkin minun mieleni kanssa vakaasti eri mieltä, ja en voi fyysisesti hyvin jos syön vain kasvisruokavalion mukaan. Tämä oli totta teininä, tämä on totta tänään. Kasvisruokavaliolla minulla on jatkuvasti nälkä ja olen väsynyt. Kun syön lihaa, voin hyvin. Joten syön lihaa.

Carnivoreen perehdyin ensin perusteellisesti, ja sitten vasta kokeilin. Suurin haaste oli, kuten yleensä aina, kun on kyse ruokavalion muutoksesta, ennakointi ja suunnittelu. Halusin syödä hyvin, monipuolisesti ja maistuvasti. Tiesin että kyllästyn nopeasti, mikäli syön jauhelihaa kolme kertaa päivässä. Suunnittelin päivän ateriat niin, että saisin syödä aamiaisen, lounaan ja päivällisen, ja jokaisella aterialla tulisi olla vähintään kaksi eri lihaa.

Esimerkkipäivä oli tämän näköinen:

Aamiainen: 3 munan munakas, sisältäen kermaa ja juustoa, purkki tonnikalaa – paistetaan voissa

Lounas: puolikas grillikana kaupan tiskistä, katkarapuskagen kastikkeeksi

Päivällinen: grillattu lohimedaljonki, lisää katkarapuskagenia

Söin tiukan carnivoren mukaan 4 viikkoa. Sallin itselleni mustaa kahvia, mutta muuten noudatin ohjeita tarkasti. Painoa putosi 4 kiloa, josta 1 tuli takaisin, kun palasin tavalliselle vhh ruokavaliolle . Tämä yksi kilo oli nestettä, rasvaa paloi siis tehokkaasti carnivorella. Koin että minulla oli hyvä ja energinen olo, en kärsinyt nälästä ja osasin jo väistää vieroitusoireita, joten en kärsinyt niistäkään. Ainoana poikkeuksena tuli sydämen tykytys, jota en ole ketoillessani kokenut. Soitin lääkärillemme, joka sanoi että sekin johtuu nestehukasta, 0-hh ruokavaliolla nestettä poistuu niin tehokkaasti, että täytyy huolehtia että juo vähintään 3 litraa vettä päivässä. Join, ja tykytys katosi. Tämän jälkeen laadimme veroitusoireista oman blogin, löydät sen tästä.

Suosittelen kokeilemaan tätä ruokavaliota. Se on rajoittava kyllä, mutta se opettaa oman kehon tuntemusta, ketoosissa on mukava olla ja se polttaa rasvaa. Ruokavalio antaa keholle tauon sokereista ja hiilihydraateista ja mahdollisuuden parantua tulehdustiloista. Olo on hyvä ja energinen, ja 0 hiilihydraatit antavat mahdollisille jumitustiloille kyytiä.


 

Tervetuloa meille!

——————————————————————————————————————————————

Tule sivustollemme lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 700 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!