Lämmittävät keitot ja täyttävät laatikot – pakkaspäivien suosikkiruoat

Tiedäthän sen tunteen, kun tulee iltapäivällä kotiin, oltuaan koko päivän ulkona pakkasessa. Posket ovat punaiset, sormet ja varpaat jäässä, sekä tietysti hirveä nälkä. Silloin on ihanaa valmistaa ruokaa, joka lämmittää sekä mieltä että kehoa, ja on riittävän täyttävää. Talvi on keittojen, laatikoiden ja patojen aikaa – kuitenkaan unohtamatta herkullisia blinejä ja muita talveen sopivia pannukakkuja ja vohveleita.

Tammi-helmikuu on blinien juhla-aikaa

Blinit ovat venäläinen ruoka, joiden suosio on levinnyt ympäri maailman. Blinit ovat pieniä, melko paksuja ohukaisia, joiden  päälle lisätään muun muassa voisulaa, smetanaa, mätiä ja punasipulia. Blinien kanssa voi tehdä myös muita täytteitä mielensä mukaan. Monesti blinitäytteissä on kalaa tai katkarapuja, tai esimerkiksi poroa tai hirvenlihaa. Savusiikamousse, savulohitahna, katkarapu-Skagen tai retiisitsatsiki ovat erinomaisia blinien täytteitä. Lapsien makuun sopii hyvin esimerkiksi tonnikalatahna tai kinkkutahna.

Blinejä kannattaa paistaa myös muutamat jälkiruoaksi, ja tarjota näiden kanssa kermavaahtoa ja marjoja tai tehdä tuorejuustosta, marjoista ja kermasta mousse jälkiruokablinien täytteeksi. Blinien täytteet kannattaa valmistaa aina etukäteen, jotta ne ehtivät hiukan tekeytyä jääkaapissa. Voit tehdä täytteet jo useita tunteja aiemmin tai sitten siirtää täytteet jääkaappiin blinien paistamisen ajaksi.

Jos tammi-helmikuulle sattuu perheessänne syntymäpäivä tai esimerkiksi juhlistamisen arvoinen vuosipäivä, ovat blinit loistava juhlapäivän ruoka. Blinien kanssa sopii erinomaisesti lasillinen kuplivaa – kuiva samppanja tai kuohuviini sopii maljannostoon sekä ruokailuun.

Laatikot ja padat valmistuvat uunissa itsekseen

Laatikot ja erityisesti lihapadat ovat oikeaa talven suosikkiruokaa. Nämä ovat riittävän täyttäviä ja kuuma uuni lämmittää koko keittiötä mukavasti. Laatikot ovat hyviä ruokia myös jääkaapin siivouspäivinä, sillä niihin voi laittaa mitä vain haluaa. Erilaiset kasvikset lihan tai kalan kanssa, sekä sipulit ja juustot sopivat hyvin laatikkoon. Yksi sivustomme hitiksi noussut laatikkoresepti on ketoroonilaatikko. Tämä on oikea vhh-klassikko. Perinteiset maksalaatikko ja kaalilaatikko ovat paitsi edullisia, myös maistuvia pakkaspäivän ruokia. Kasvisruokailijan suosikki sen sijaan on punajuurilaatikko vuohenjuustolla.

Suomalainen perinneruoka karjalanpaisti on herkullista ja se kypsyy itsestään uunissa. Lisukkeeksi sopii vaikkapa porkkanalaatikko tai kyssäkaaaligratiini. Maistuvia pataruokia ovat myös esimerkiksi burgundinpatalohi-katkarapupata sekä lämpimän mausteinen kala- ja katkarapupata kookosliemessä. Jos padan lisukkeena haluaa kokeilla jotakin uutta, on Kurpitsa-kukkakaalilaatikko hyvä valinta.

Uunissa valmistuvat laatikot ja pataruoat ovat helppoja valmistaa ja niistä riittää syötävää useammalle aterialle. Jos haluaa, laatikoita voi tehdä uuniin useamman ja pakastaa osan annoksina, jolloin arkena on aina terveellistä pikaruokaa saatavilla pakastimesta. Valmistele ruoka aamulla ennen ulkoilua, voit esimerkiksi etukäteen jo kuoria ja pilkkoa kasvikset sekä raastaa juuston. Iltapäivällä ulkoa tullessa tarvitsee ainoastaan lisätä liha tai kala ja laittaa ruoka uuniin valmistumaan. Laatikon tai padan voi myös valmistaa kokonaan jo aamupäivällä ja jättää lämpimään uuniin hautumaan muutamaksi tunniksi, jolloin ruoka on heti valmista, kun tulee kotiin.

Mausteiset keitot lämmittävät vatsaa ja mieltä

Lämmin, mausteinen keitto saa kohmeen haihtumaan kehosta ja siitä tulee hyvä olo. Keitto on mainio eväs esimerkiksi ulkoilemaan lähtiessä, sillä se on helppo ottaa mukaan termokseen. Samoin kuin laatikkojen kanssa, myös keittoa voi tehdä kerralla isomman määrän ja pakastaa annosrasioissa.

Talven suosikkikeittoja ovat kermaiset kalakeitot, kuten lohikeitto sekä kanakeitot. Kasvissosekeitot ovat myös hyviä, ne maistuvat sellaisenaan tai halutessaan päälle voi lisätä esimerkiksi pekonimurua, juustoraastetta tai kanapaloja. Kokeile kermaista tomaattikeittoa, kukkakaalisosekeittoa tai tulista maapähkinä-porkkanakeittoa. Perinteisistä lihakeitoista esimerkiksi jauhelihakeitto tai siskonmakkarakeitto valmistuu käden käänteessä.

Keiton kanssa maistuu leipä tai näkkäri, valitse suosikkisi kattavasta leipäreseptien valikoimasta. Suosikkimme ovat saaristolaisleipä erityisesti kalakeiton kanssa, hiukan pannulla paahdettu patonkipala kasviskeiton kanssa tai siemennäkkäri lihakeiton kanssa.

Talvisten retkipäivien eväät

Perinteisesti talvisten retkien kohteena on luontoreitin varrella oleva laavu, jossa paistetaan makkaraa ja juodaan iltapäiväkahvit. Mukaan voi kuitenkin ottaa muutakin kuin makkaraa. Kun pakkaa mukaan eväsrasiaan esimerkiksi
naudanlihapaloja, paloiteltuja kasviksia ja halloumia, voi jokainen tehdä näistä oman lihavartaan, jonka grillaa nuotiolla. Mikäli tiedät, että laavulla on muurikkapannu, voi mukaan ottaa mitä tahansa pannulla paistettavaa ruokaa, tee esimerkiksi valmiiksi pyttipannu nakeista, sipulista ja kesäkurpitsasta tai kukkakaalista, pakkaa rasiaan ja paista laavulla. Ota kierrekorkilliseen pulloon mukaan vielä lettutaikina, josta saa paistettua letut jälkiruoaksi.

Silloin, kun hiihto- tai vaellusreitin varrella ei ole grillausmahdollisuutta, voi mukaan pakata esimerkiksi eväsleipiä tai evästapakset, joihin kuuluu juustoja,
leikkeleitä, pieniä suolakurkkuja, kirsikkatomaatteja ja suolakeksejä. Kuumat ruoat säilyvät useamman tunnin lämpimänä termoksessa, joten mukaan voi ottaa myös esimerkiksi keitettyjä nakkeja, keittoa tai muuta helposti luonnossa syötävää lämmintä ruokaa. Jos matka ei ole kovin pitkä, eikä retkelle tarvita kunnollista ruokaa, voi reppuun pakata foliokääreeseen pannukakkupaloja, ne maistuvat lämpimän juoman kanssa taivaalliselta ilman täytteitäkin. Eväspannari on suolainen ja sopii hyvin välipalaksi, Taiskan raejuustopannukakku sen sijaan on perinteisempi ja makeampaa sorttia, sopii hyvin kahvin kanssa.

Nautitaan talvesta nyt, kun lunta ja pakkasta on koko maassa eteläistä Suomea myöten. Ihania ulkoiluhetkiä!

Tule sivustollemme lukemaan lisää vähähiilihydraattisesta elämäntavasta, inspiroitumaan yli 800 reseptistä, keskustelemaan muiden kanssa keskustelufoorumiin sekä lukemaan muita blogeja ja tietoa tästä ruokavaliosta!